Te - ett elixir från det gamla Kina
Naturläkemedel har använts i Kina i årtusenden. Många av dem som visas här används i den populära drycken Åtta skatter. (Foto: Shutterstock.com *)


Örtmediciner har använts i Kina i tusentals år och varje dynasti klassificerade och dokumenterade nya behandlingar vartefter de upptäcktes.

Shen Nong betyder "Den gudomlige jordbrukaren." Han levde för cirka 5 000 år sedan och lärde den tidens primitiva människor jordbruk och att det fanns växter som inte bara kunde ätas utan också kunde användas för att behandla sjukdomar.

Det sägs att han uppfann hackan, yxan och plogen och förstod vikten av att ta patienternas puls för att diagnostisera deras hälsotillstånd. Pulstagande är nu ett standardiserat diagnosförfarande i kinesisk medicin.

Shen Nong började också sammanställa en bok som kallas "Den gudomliga jordbrukarens örtklassiker", som diskuterar jordbruk och egenskaperna hos 365 medicinalväxter.

Senare, under Tangdynastin (618-906), lades 114 örter till och under Songdynastin (960-1279) lades ytterligare 120 örter till.Örtspecialister lär ut den berömda kinesiska läkaren Li Shizens läror om lokala växter. Efter att Li skapade ett recept för ”Åtta skatters te”, blev det en mycket populär dryck i Kina. (Vykortsbild från Tianjin, Kina, 1988)

Det var inte förrän under Mingdynastin (1518-1593) som en av Kinas mest berömda läkare, Li Shizhen, skrev om boken helt och hållet.

Li tyckte kategorierna var för komplicerade, benämningarna hade inte tilldelats korrekt och örter inte dokumenterats ordentligt. Efter att ha ägnat 30 år av sitt liv åt att konsultera fler än 800 böcker och skrivit tre reviderade versioner, sammanställde Li  den mest omfattande medicinska boken och kallade den "Bencao Gangmu" (Det stora kompendiet av örter). Det har över 52 volymer och innehåller 1 892 örter med över 100 illustrationer och 10 000 recept.

Än i dag är "Bencao Gangmu" att betrakta som den mest kompletta och omfattande medicinska boken som någonsin skrivits i historien om traditionell kinesisk medicin.

Åtta skatters te

Av alla örtmedicinska drycker i Kina är ingen lika känd som det medicinska teet "Åtta skatters te" (Ba Bao Cha), vars beståndsdelar skapades under Tangdynastin. Det var dock inte förrän Li ändrat några av ingredienserna och lagt till några fler som det verkligen blev en av de mest traditionella örtmedicinska dryckerna i Kinas historia.


På asiatiska marknader kan man köpa frukten Longan, även känt i Kina som Drakens öga. (Foto: Valentyn Volkov/photos.com)

På asiatiska marknader kan man köpa frukten Longan, även känt i Kina som Drakens öga. (Foto: Valentyn Volkov/photos.com)

"Åtta skatter" är populärt delvis på grund av dess många hälsofördelar. Det är känt som ett elixir i Kina eftersom det bidrar till att förbättra blodcirkulationen, öka energinivån, stärka immunförsvaret, ta bort yrsel, hjälpa leverns funktion och andning, ta bort mörka ringar under ögonen, återfukta torr hud, bekämpa trötthet och kan hjälpa kvinnor att upprätthålla en regelbunden menstruationscykel.

Det finns många olika varianter av "Åtta skatter" med olika recept som gjordes under olika dynastier och beroende på tillgången av råvaror. De vanligaste ingredienserna enligt Li är:

Grönt te – grönt jasminte tar fram en blommigare smak.

Torkade krysantemumblommor: 1-2 msk

Gojibär: 4-6 stycken

Torkade kinesiska röda dadlar: 2 frukter

Torkade drakögon (longan): 2 stycken

Lakritsrot: 1-2 bitar

Amerikansk ginseng: 1-2 rötter

Torkad frukt: Man kan använda 1-4 bitar av äpplen, apelsiner, eller russin, beroende på storlek.

Kandisocker


Gojibär är mycket populära i soppor och teer för medicinska ändamål. (Grafvision/photos.com)

Gojibär är mycket populära i soppor och teer för medicinska ändamål. (Grafvision/photos.com)

Li nämnde också att man kan lägga till sesamfrön, lotusrötter, jordnötter eller valnötter. Proportionerna är inte fasta så man kan lägga till mer eller mindre efter egna önskemål.

Förberedelser

Detta te är perfekt att göra i en kanna i stället för i en kopp på grund av alla ingredienserna. Blanda alla ingredienser utom det gröna teet i en kastrull och häll kokande vatten över tills allt täcks. Lämna lite utrymme högst upp i tekannan.

Till skillnad från vanligt te, blir det här teet bättre ju längre man brygger det eftersom smaken blir sötare och mer näring kommer fram från örterna. Jag rekommenderar 5-10 min. När du tycker att det är nästan klart, gör då grönt te som vanligt men lite starkare än normalt och i en separat kopp. Efter bryggning häll teet (sila bort bladen) i tekannan med de andra ingredienserna. Teet är nu drickfärdigt och kan serveras.

Notera att om du är gravid, kontakta din läkare innan du använder ingredienserna som anges ovan.

Benjamin Chasteen är en certifierad teexpert som tycker om att undervisa om te och ge presentationer om te för olika tillfällen.

* Traditionella kinesiska örter från Shutterstock.com