Te balanserar de fem smakerna
(Foto: Sofia Partanen/ Epoch Times)


Det kinesiska folket betonar vikten av att följa ”läran om medelvägen”. Det betyder emellertid inte att man förenar olikheter och uppoffrar sina principer, gör ”ett hopkok” eller ”böjer sig för vinden”.

Inte heller betyder det att man kompromissar för att maximera ömsesidiga fördelar. Det liknar mer det kinesiska ordspråket, ”när man är opartisk är man upprätt och när man inte vacklar är man neutral”. När jag läste den meningen insåg jag att smaken på teet rättar sig efter läran om medelvägen.

Det kinesiska folket delar upp alla smaker i fem kategorier: surt, sött, bittert, hett och salt. Var och en av de fem smakerna motsvarar ett av de fem elementen och motsvarar också olika astronomiska positioner, tid och någon kroppsdel. Även om en del människor föredrar en viss arom i maten eller drycken framför en annan, inkluderar de alla fem smakerna i sin kost. Av alla de olika maträtter och drycker som existerar är teet det enda dryck som innehar en lågmäld ton, alltså rättar det sig efter läran om medelvägen.

Det spelar ingen roll vad du just ätit, en kopp te balanserar de olika smakerna. Den här egenskapen hos teet kan vara orsaken till att det är ett motgift mot många giftiga ämnen.

Förkärlek till en viss smak kan jämföras med att ha en fördom. Det för en bort från läran om medelvägen. Kineserna tror att de fem smakerna motsvarar de fem elementen, vilket betyder att de fem smakerna inskränker ”lagen om ömsesidigt stödjande och ömsesidigt hämmande”. Te, å sin sida, harmoniserar sig med alla smaker, upplöser alla svagheter till olika smaker och tar bort de negativa effekterna, medan det främjar de goda effekterna i växelverkan med andra.

Teets natur är en manifestation av läran om medelvägen. För dem som är vana vid starkt smaksatt mat är teet en bra lindring för magen och smaklökarna samtidigt som det hjälper till att återge den fysiska och den andliga hälsan. De som tycker om en viss smak eller stark krydda, kan tedrickandet hjälpa till med att rensa kroppen.

http://www.pureinsight.org/node/1446