Tarmparasit i Östersund smittar via vattnet
På måndag väntas analyserna från vattenverket i Östersund vara klara. Då får ortsborna besked om det är vattnet i ledningarna som orsakat magsjukan. (Foto: Susanne Larsson/Epoch Times)


Tarmparasiten Cryptosporidium har orsakat svår magsjuka hos många Östersundsbor. Nu arbetar myndigheterna med att spåra smittkällan som tros komma från det kommunala dricksvattnet. Allmänheten uppmanas att koka vattnet och samtidigt avråder man från att bada i bassängen på Storsjöbadet.

Ännu vet man inte hur många som kan ha smittats av tarmparasiten men mellan fem och femton procent av befolkningen som dricker det kommunala vattnet inom Vatten Östersund bedöms ha fått i sig den lömska parasiten, rapporterar Östersundsposten.

Ett 30-tal fall har konstaterats men utifrån alla som har ringt till sjukvårdsupplysningen och som sjukanmält sig, så räknar smittskyddsenheten att mellan tre och niotusen personer kan ha drabbats av magsjukan.

Östersunds kommun misstänker att parasiten finns i dricksvattnet, men man kan inte heller utesluta poolvattnet i Storsjöbadet som en tänkbar smittkälla.

På kommunens hemsida kan personer som varit magsjuka svara på frågor i en webbenkät för att hjälpa till i arbetet med att stoppa parasitens spridning. Över tusen personer har hittills svarat på enkäten.

Man har konstaterat att parasiten Cryptosporidium finns i avföring hos dem som blivit magsjuka.

Sedan i fredags rekommenderas Östersundsborna att koka vatten som ska användas till dryck, matlagning och tandborstning. Vattnet bör också kokas till husdjur.

– Den rekommendationen gäller fortfarande. I sammanhanget vill jag påpeka att vi söker efter den här parasiten på många fronter, vattnet är en sådan. Vi prioriterade tidigt vattnet eftersom vårt vatten går ut till de flesta hushållen. Men vi jobbar även med andra områden, bland annat livsmedel, säger Jari Hiltula, miljöchef i Östersund på kommunens hemsida.

I morgon väntas analyserna från vattenverket i Östersund vara klara och då får ortsborna besked om det är vattnet i ledningarna som orsakat magsjukan.

Fakta om parasiten Cryptosporidium

Cryptosporidium är en tarmparasit som finns hos alla däggdjur, framför allt hos nötkreatur och får. Parasiten sprids framför allt via förorenat vatten eller hantering av mat. Det kan också smitta från person till person. Inkubationstiden är cirka sju dygn.

Vid insjuknande kan man få symtom som vattniga diarréer, smärtor i buken, illamående, huvudvärk och feber. För personer med nedsatt immunförsvar kan diarrén bli mera uttalad eller långdragen.

Källa: Smittskyddsinstitutet