Tårgas, gummikulor och smällare i Bangkok
En demonstrant mot regeringen flyr tårgas och vattenkanoner under ett försök att bryta igenom en polisblockad nära Thailands regeringsbyggnad den 1 december 2013. (Foton: Cameron McKinley/Epoch Times)


Gummikulor borrar igenom löv. Kanistrar kastas ner på gatorna och tårgas väller ut. Regeringsfientliga demonstranter söker skydd eller springer från ett smärtframkallande töcken längs en väg inte långt från Thailands regeringsbyggnad som var deras mål på söndagen. De kallar sitt försök att störta premiärminister Yingluck Shinawatras administration för ”segerdagen”.

Vatten eller saltlösning hämtades för dem som drabbades av tårgasen.

Andra skrek och pekade på kravallpolisen på andra sidan av en liten Bangkokkanal.

Det dröjde inte länge innan flera demonstranter på nytt började kasta röda bollformade smällare eller större brandbomber mot polisen, som höll sig undangömd. En annan demonstrant kastade en verkningslös molotovcocktail och en gatuförsäljares provisoriska tält började brinna.

Dussintals andra demonstranter banade sig väg mot ett större slagsmål på bron Chamai Maruchet. De anslöt sig där till stora grupper av demonstranter som försökte bryta igenom taggtrådsbarrikader och flera polisbarrikader för att angripa regeringsbyggnaden på andra sidan av bron.

Demonstranterna, en blandning av rojalister, Bangkoks medelklassinvånare och sydstatare, gjorde upprepade försök att montera ner brons barrikader med hjälp av rep och ankare. De drev också egna tvåhjuliga barrikadskärmar mot polisens positioner för att få lite skydd mot tårgas och vattenkanoner.

De tvingades dock tillbaka till ett säkert avstånd, mestadels till den breda Phitsanulok-gatan där över 5 000 andra demonstranter samlats.

Medan deras försök att ta över regeringsbyggnaden misslyckades på söndagen, lyckades andra protestgrupper utan användning av våld ta över flera andra statliga byggnader som statliga thailändska tv-stationen PBS och pr-avdelningen.

Förra veckan hade demonstranterna redan tagit över ett antal offentliga byggnader, bland annat finansdepartementet, som nu fungerar som en av de aktuella protestbaserna.

Största delen av november har ett stort antal protester mot regeringen ägt rum i Bangkok. Demonstranterna var emot ett lagförslag om amnesti som skulle ha gett tillstånd till den tidigare premiärministern, Thaksin Shinawatra, att återvända till Thailand och gå fri från åtal. Lagförslaget undanröjdes men protesterna fortsatte med fokus på att kasta ut Yinglucks regering som demonstranterna säger är korrupt och styrs av hennes bror Thaksin.

Översatt från engelska


Regeringsfientliga demonstranter framför thailändska polisens högkvarter den 1 december 2013.

Regeringsfientliga demonstranter framför thailändska polisens högkvarter den 1 december 2013.