Tappning av galla från björnar i Kina fördöms
En räddad björn kikar ur en bur på björnräddningscentret, Asia Moon Bear Rescue Centre i utkanten av Chengdu, Kinas sydvästra provins Sichuan, den 6 februari 2009. Björnar som räddas från farmer där man utvinner galla ur djuren visar tecken på undernäring och sjukdomar. (Foto: Peter Parker/AFP)


Kinesiska aktivistgrupper har motsatt sig att ett kinesiskt företag som extraherar galla från björnar ska få expandera sin verksamhet, och man kräver att hela den här hanteringen ska upphöra.

Animals Asia Foundation skickade nyligen ett meddelande till finansiella myndigheter i Fujianprovinsen, där man uttrycker sitt motstånd mot att Fujian Guizhentang Pharmaceuticals ska få sälja andelar i företaget till allmänheten.

Företaget framställer produkter som använder galla som extraheras från levande björnar. De som kritiserar denna hantering menar att processen är extremt grym och att produkternas medicinska värde är tveksamt.

Läkemedelsföretaget Guizhentang vill samla in kapital för att kunna ha en verksamhet där 1200 svartbjörnar används för att producera omkring fyra ton gallpulver årligen.

I sitt brev skrev Animals Asia Foundation: ”Utvinning av björngalla är en grym industri där man mjölkar björnar på deras galla via grova hål som skärs upp via bukväggen och in i gallblåsan. Man lämnar avsiktligt såren öppna, vilket gör att björnarna drabbas av bakterieinfektioner och sjukdomar.”

Guzhentangs grundare, Qiu Shuhua, svarade på kritiken med att hans björnfarmer har godkänts av myndigheterna.

– Att vara emot oss är detsamma som att vara emot nationen, sade hon.

Det uttalandet skapade debatt i kinesisk media. Många har uttryckt kritik mot uttalandet och mot företaget.

Enligt en artikel i Time Weekly den 18 februari har Animals Asia Foundations räddningscenter för svartbjörnar i Chengdu i Sichuanprovinsen ett hörn som tjänar som kyrkogård för 111 björnar, och den växer hela tiden.

En tredjedel av björnarna har dött av levercancer medan andra har dött av hjärt- och lungproblem eller andra sjukdomar som är ett resultat av att de hålls i burar.

Enligt Animal Asia Foundations statistik har omkring 7000 björnar i Kina utsatts för den här extrema metoden att utvinna galla.

Time Weekly berättade om mannen San Guoyan i sin artikel. Han har drivit en verksamhet med svartbjörnar i fem år. Alla de fyra björnar han fött upp bor i smutsiga burar på 80 x 120 cm. De större björnarna kan bara stå åt ett håll hela tiden.

– Samtliga av de här björnarna dör av levercancer och tre fjärdedelar av dem får mentala problem, sade San.

Han sade även att björnar som man extraherar galla från bara lever som mest två tredjedelar av en normal björns liv.

En av björnarna han hade var mycket intelligent och kunde ta sig ur alla metallvästar som San satte på den. Han blev tvungen att använda en 30 kg tung väst av rostfritt stål, specialtillverkad för den björnen.

En annan björn bröt samman av att han inte kunde röra sig i sin bur under en sådan lång tid att den dunkade huvudet mot buren så det blev alldeles blodigt.

Hos alla björnar atrofierar till slut gallblåsan, vilket långsamt dödar dem. Enligt artikeln avlivas då den döende björnen med en 220 volts kabel i munnen. Strömmen får björnens käkar att låsa sig i okontrollerade spasmer om kabeln och den dör inom två minuter.

Li Zhiyou, en demokratiaktivist som lever i exil, sade till Epoch Times att han ofta bevittnat det grymma djurplågeri som pågår i Kina.

Han menar att motståndet mot Guizhentangs andelsförsäljning indikerar att folk håller på att bli uppmärksamma på att människor såväl som djur har rättigheter.

Lu Di är ordförande för en djurskyddsförening i Kina, China Small Animal Protection Association och professor vid Pekinguniversitetet. Han sade till Epoch Times att föreningen kommer presentera det här fallet för skogsvårdsadministrationen.

– Vi kommer att bekämpa Guizhentang och starta en namninsamling på nätet, sade hon.

– Att säga att det är detsamma som att vara mot nationen bara för att man motsätter sig extrahering av galla från levande björnar är löjligt. Kan hon [Qui, företagets grundare] representera landet och regeringen? Om så är fallet, hur kan Kina då visa sig för den civiliserade världen?

Gu, som arbetar för China Small Animal Protection Association sade till Epoch Times att företagen som gör läkemedel av björngalla har överdrivit dess medicinska värde, och att vissa erfarna läkare inom traditionell kinesisk medicin inte anser att den har något större medicinskt värde.

I stället kan sjukdomar som svartbjörnarna bär på föras över till gallan under extraktionsprocessen, vilket kan vara skadligt för de som tar de här gallpreparaten.

Professor Lu Di tror att det faktum att den här hanteringen inte har totalförbjudits av kinesiska myndigheter lett till att Kina förlorat ansiktet inför omvärlden.

– Det är dags för Kina att bestämma sig för om extrahering av galla från levande björnar borde få fortgå eller inte, sade hon.

 

Översatt från engelska.