Tandlöst FN-råd säger till på skarpen mot Syrien
Syriens FN-ambassadör Faysal Khabbaz Hamoui. (Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)


Medan rebellerna fortsätter att strida för Tripoli i Libyen sammankallade FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) till ett krismöte för att diskutera de övergrepp som al-Assads regim begår för att slå ner protesterna i Syrien.

Vid måndagens möte, som sammankallats av 24 stater, däribland flera arabiska nationer, sade UNHRC till på skarpen mot Syrien för dess brist på uppriktiga avsikter att genomföra reformer, dess godtyckliga arresteringar av civila, dödande och tortyr av demonstranter varav flera var barn.

Rådet sade att de ökande offentliga protesterna i Syrien, och även i Libyen, var en tidigare okänd företeelse, har nu sett att tusentals blivit dödade i tillslag av syriska myndigheter.

– I dagsläget har över 2200 människor dödats sedan massprotesterna började i mitten av mars. Minst 350 människor rapporteras ha dödats i Syrien sedan början av Ramadan, sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, i ett tal till rådet på måndagen.

Citerande en undersökningsgrupp som UNHRC sände ut i mars , sade Pillay ”att den syriska säkerhetstjänsten och militären har utfört systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter, bland annat mord, ofrivilliga försvinnanden, tortyr, frihetsberövande och förföljelse” under perioden mars till och med juli och ”indikationer tyder på att kränkningar pågår fortfarande.”

Syriens FN-ambassadör Faysal Khabbaz Hamoui, avfärdade fynden som ”rena lögner”.

”Syrien har utsatts för och fortsätter att utsättas för en aldrig tidigare skådad vilseledande kampanj som genomförs av ett antal länder i syfte att försvaga Syrien och att ändra dess politiska position”, sade Hamoui, enligt BBC.

Kina och Ryssland gav sitt stöd till Syrien på måndagens rådsmöte och sade att UNHRC lägger sig i  Syriens suveränitet.

”Det här är inte bara fredliga demonstranter. De vägrar att föra en dialog och insisterar på att störta  myndigheter och de använder ofta vapen,” sade Rysslands FN- representant Valery Loshchinin, på rådets möte i Genève, enligt Reuters.

Pillay sade att brotten som begåtts av syriska myndigheter är brott mot mänskligheten. Hon hade uppmanat FN:s säkerhetsråd veckan innan att hänvisa situationen i Syrien till Internationella brottmålsdomstolen (ICC), eftersom FN:s råd för mänskliga rättigheter inte har mandat att överlämna ärenden till ICC.

Det är dock mycket osannolikt att säkerhetsrådet kommer att överlämna ärendet till ICC eftersom Kina och Ryssland båda har vetorätt i rådet och har hindrat alla kraftåtgärder mot Syrien.

I sitt fjärde offentliga framträdande sedan början av den folkliga resningen sade al-Assad att ”säkerhetssituationen är bättre”.

”Lösningen på problemet i Syrien är politisk, men om det finns våld ska det bemötas. Polis, säkerhetstjänst, kravallpolis, alla länder i världen använder dessa metoder för att få bukt med ett anti-socialt beteende!”, sade al-Assad i en TV-intervju i syrisk tv på söndagen.

Pillay sade att al-Assad har brutit sitt löfte som han gav i onsdags då han försäkrade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att alla militära operationer var över. På måndagen fortsatte de slumpmässiga gripandena och tillslagen i syriska städer.

”Jag måste tyvärr notera att de syriska militärstyrkorna och säkerhetsstyrkorna dödade minst fem människor på torsdagen och 34 till på fredagen. Stridsvagnar är fortfarande kvar i utkanten av staden,” sade Pillay.

Rebellernas framgång i Libyen skulle kunna ses som positiva tecken för Syriens opposition men den lokala oppositionen tar emot information om den senaste tidens händelser i Libyen med försiktighet, enligt Sami Moubayed, universitetsprofessor och chefredaktör för Forward Magazine i Syrien.

”Många skulle ha förväntat sig att Khaddafis störtande skulle glädja arga syriska gatudemonstranter som har försökt störta regimen i Damaskus sedan mitten av mars.  Men tvärtom blev många syrianer klart oroliga när nyheten om marschen in i Tripoli nådde Damaskus”, sade Moubayed i en artikel publicerad i Asia Times.

Enligt Moubayed är syrierna oroliga för att det framgångsrika störtandet av Khaddafis regim skulle stärka Natos förtroende för ett liknande uppdrag i Syrien.

”Få på de syriska gatorna och inom oppositionen har övervägt någon form av utländsk inblandning och hävdar att den politiska eskaleringen och sanktioner som leds av Barack Obama i Vita huset är en sak och ett väpnat angrepp från Nato en helt annan sak”, sade han.

Syriens president Bashar al-Assad hade upprepat  i sitt tal på söndagen sin varning mot alla  militära operationer av utländska nationer.

Översatt från engelska