Talibaner halshögg journalist
En afghansk kvinnlig journalist sätter en bild av den kidnappade Ajmal Naqshbandi mot ett staket i Kabul i mars 2007. Han kidnappades tillsammans med en italiensk journalist åt vilken han arbetade som tolk. Italienaren har släppts i utbyte mot fem talibaner medan Ajmal Naqshbandi har dödats av talibaner. (Foto: AFP/Shah Marai)


Talibaner uppgav i dag att de halshuggit en afghansk frilansjournalist som arbetade som översättare åt en italiensk kollega. Italienaren frigavs efter en överenskommelse där han byttes mot fem fängslade talibaner.

Journalisterna Ajmal Naqshbandi och Daniele Mastrogiacomo kidnappades av talibaner i början av mars. Mastrogiacomo frigavs två veckor senare, efter en kontroversiell överenskommelse där italienaren byttes mot fem fängslade talibaner.

Naqshbandi blev dock kvar i fångenskap, då talibanerna krävde ytterligare fångar i utbyte av Afghanistans regering. En tidsfrist sattes till på måndagen, annars skulle han mördas. Men redan på söndagen meddelades att han hade halshuggits.

-Regeringen har inte hört av sig och eftersom vi vet att de struntar i honom så dödade vi honom i dag, förklarade talibanernas talesman Yousuf Ahmadi.

Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Italiens premiärminister Romano Prodi fördömde mordet som ett ”absurt brott”. Hans motståndare i Silvio Berlusconis parti Forza Italia kallade Prodi ”cynisk” och lade ansvaret för Naqshbandis död på Prodis regering.

I tisdags kidnappades två franska hjälparbetare och deras tre afghanska kollegor i sydvästra Afghanistan.

Kohandeln med talibanerna i Mastrogiacomo-fallet har mött internationell kritik och Afghanistans president Hamid Karzai har sagt att fångutbytet var en engångsföreteelse. En talesman för talibanernas militärledare, mulla Dadullah, sade tidigare på söndagen till AFP att den nya gisslans öde kommer att avgöras när Naqshbandi antingen frigivits eller dödats.