Talibaner bakom självmordsbombningarna i Pakistan
Pakistanska tjänstemän inspekterar platsen efter en självmordsbombattack utanför utbildningscentret Frontier Constabulary (FC) i staden Shabqadar. (Foto: Majeed/AFP/Getty)


Minst 80 dödades på fredagen efter att två självmordsbombare attackerade en militär anläggning i nordvästra Pakistan enligt rapporter i media. Talibanerna tog på sig ansvaret för bombningarna, vilket de säger vara en hämnd för attacken där Usama bin Ladin dödades för två veckor sedan.

Minst 80 människor dödades och ytterligare 140 skadades i explosionerna som skakade den lilla staden Shabqadar, rapporterade AFP.

Myndigheter skingrade påståenden att bomberna hade planterats och sedan detonerades på distans, och säger att det var självmordsbombare som ligger bakom.

– Detta var den
första hämnden för Usama bin Ladins martyrskap. Det väntas större attacker i Pakistan och Afghanistan, sade talibanernas talesman den pakistanske Ehsanullah Ehsan till nyhetsbyrån.

En annan talesman för den militanta gruppen Ihsanullah Ihsan, sade till Daily Telegraph att de ”kommer att fortsätta att rikta sig mot militär personal eftersom de skyddar USA”.

Bin Ladin, tidigare ledare för al-Qaida dödades den 1 maj i en räd i ett läger där han bott de senaste fem åren, av amerikanska styrkor. Högre tjänstemän inom kontraterrorism sade att hans död sannolikt skulle utlösa repressalier och attacker från talibaner och al-Qaida.

Fredagens incident inträffade på utbildningslokaler på Frontier Constabulary, som skickar trupper för att patrullera den västra delen av Pakistan. Bombingarna inträffade när kadetterna var på väg in i bussar.

– Båda attackerna var självmordsattentat. Den första självmordsbombaren körde en motorcykel och detonerade sin väst bland männen på Frontier Constabulary, sade Nisar Khan Marwat, polischef i Charsadda distriktet, sade nyhetsbyrån.

En lokal åskådare erinrade de fasansfulla explosionerna och berättade att han var tvungen att bära skadade till sjukhuset, vilket han beklagar sig över vara en lucka i säkerheten.

– Regeringen måste
stoppa denna otrygghet. Det är mycket svårt för oss. Det gör oss olyckliga. Vi blir måltavla och vi skadas. Detta skadar oss varje dag, berättade Sajjad Ali för BBC.

Översatt från engelska.