Talesmannen för Syriens utrikesdepartement har hoppat av
Den tidigare talesmannen för Syriens utrikesdepartement, Jihad al-Makdissi talar med journalister i Damaskus den 27 maj, angånde massakern i staden Houla i centrala Syrien. (Foto: Louai Beshara/AFP/GettyImages)


En hög tjänsteman inom Syriens utrikesministerium har hoppat av, enligt rapporter på måndagen. Enligt uppgifter har han lämnat landet.

Ministeriets talesman Jihad-al-Makdissi lämnade landet, sade en anonym diplomatisk källa till Reuters.

”Han hoppade av. Allt jag kan säga är att han är borta ur Syrien”,  sade källan.

Makdissi hade varit ett av regimen Bashar al-Assads ansikten utåt under den 20 månader långa konflikten. Det var Makdissi som gav tillkännagivandet tidigare i år att Syrien hade kemiska och biologiska vapen.

”Makdissi lämnade Damaskus för Beirut och därifrån är han på väg till en okänd destination”, berättade Jamal al-Wadi, en tjänsteman inom det oppositionella syriska nationella rådet för arabiska Sky News enligt den libanesiska nyhetsbyrån Naharnet.  På Nyhetbyråns hemsida hävdades också att Maqdessi reste till London under måndagen.

Makdissi talade ofta på presskonferenser och hans uttalanden om den officiella syriska politiken sändes ut via statliga medier.

Han var också en trogen försvarare av Assads regim under de första blodiga attackerna och det efterföljande inbördeskriget som har orsakat fler än 30 000 dödsfall.

”Makdissi har befriats från sina arbetsuppgifter eftersom han uttryckt ståndpunkter som inte uppfyller Syriens officiella synsätt”, sade den libanesiska Hizbollah-anslutna Al Manarstationen, enligt Naharnet.

Översatt från engelska