Taiwans president fördömer Hongkongs deportation av Falun Gong-utövare
Polis i Hongkong tar till hårdhandskarna för att föra en Falun Gong-utövare tillbaka till flyget, efter hennes ankomst för att medverka vid en demokratiaktivitet. (Epoch Times)


Taiwans president Chen Shui-bian träffade den 12 juli Falun Gong-utövare för att diskutera deportationen av taiwanesiska Falun Gong-utövare från Hongkong den 1 juli.

Bland de Falun Gong-utövare som träffade presidenten fanns Chang Ching-hsi, sekreterare för Taiwans Falun Dafa-förening; Ming Chu-cheng, professor i political science vid National University of Taiwan; Teresa Chu, människorättsadvokat som själv deporterats två gånger av den kinesiska kommunistregimen; och Liao Shu-huei, reporter för Sound of Hope Radio, som deporterades från Hongkong tidigare i månaden.

President Chen fick höra detaljerade skildringar från deportationen i Hongkong från Chu och Liao. Nästan 500 taiwanesiska medborgare anlände till Hongkong med giltiga inresedokument precis innan årsdagen av Hongkongs övergång till Kommunistkina den 1 juli. Vid Hongkongs tull behandlades de bryskt och sattes i polisiärt förvar. Utövare bad president Chen att fördöma Hongkongs regerings agerande å det taiwanesiska folkets vägnar.

President Chen sade att det inte kan bli världsfred förrän det kinesiska kommunistpartiet har upplösts. Vägen till mänskliga rättigheter är mycket lång och mödosam. Han har de senaste åren kontinuerligt uttryckt sitt stöd Falun Gong-utövare [deras aktiviteter].

President Chen betonade att han är övertygad om att mänskliga rättigheter ska vara en viktig grundpelare i alla länder. Han uttryckte beundran för Falun Gong-utövarnas orubbliga ansträngningar att stå upp för mänskliga rättigheter i Kina. När han träffat ledare i andra länder har han ofta talat tagit upp om kontrasten mellan stödet som Falun Gong åtnjuter i Taiwan och förföljelsen som de upplever i fastlandskina.

President Chen tror att orsaken till varför kkp fruktar Falun Gong är inte på grund av problem med Falun Gong, utan att kkp:s ledarskap själva saknar egen tilltro. Mänskliga rättigheter och frihet är värt att kämpa för, utövarna bör inte bli avskräckta av kkp:s handlingar.

Ming Chu-cheng berättade för president Chen att fler än 23 miljoner har trätt ut ur kkp och dess underorganisationer. Denna siffra ökar varje dag med 30000 till 40000.

Vid en presskonferens som hölls av Taiwans Falun Dafa-förening den 1 juli sade Teresa Chu att hon kommer att vädja till Taiwans lagstiftande församling och Mainland Affairs Council, såväl som till ledare för olika partier, verkställande utskottet, presidenten och vice presidenten, om att de hjälper till att stödja rätten till mänskliga rättigheter.

Hon sade att om hon inte får någon respons från den taiwanesiska regeringen, kommer hon att vädja till FN:s högre kommission för mänskliga rättigheter och delge människorättskommissionen om vad de taiwanesiska utövarna har upplevt i Hongkong samt om responsen från Taiwan och Hongkongs regering.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-7-15/57635.html