Taiwans expresident åtalad för grov korruption
Chen gjorde en offentlig avbön för sitt utlandskonto på 20 miljoner US-dollar vid en presskonferens i augusti 2008. (Doncan Huang/AFP/Getty Images)


Åklagare från en särskild undersökande avdelning vid Taiwans högsta domstol har avslutat sin utredning av korruptionsanklagelserna mot Taiwans förre president Chen Shui-bian och 13 andra personer, bland andra Chens hustru. Åtal väcktes mot Chen den 12 december.

Åklagarna kommer att rekommendera lagens strängaste straff för Chen och hans hustru.

Anklagelserna innefattar penningtvätt, förfalskning och flera fall av mutbrott. Chen Yun-nan, talesman för den särskilda åklagarens kontor, bedömer att Chens brott är betydande, att penningsumman inte har någon tidigare motsvarighet och att Chen upprepade gånger har gått till angrepp mot lagsystemet i samband med undersökningsprocessen.

Åklagarna anser även att Chens hustru använde sin position som förstadam till att blanda sig i politiken, störa regeringsarbetet och förskingra tillgångar.

Dessutom har åtal väckts mot Chens son och sonhustru gällande förskingring av en fond för ”särskilda statsangelägenheter”.

Taiwans generalåklagare, Chen Tsung-ming, tillkännagav att han åter vill internera Chen efter att fallet har överförts till Taipeis lokala domstol.

Ker Chien-ming, sammankallande för Democratic Progressive Party (DPP) i Taiwans lagstiftande församling, uppmanade domstolen att släppa Chen fri mot borgen. Detta på grund av omständigheten att alla Chens möten med sina advokater videoövervakats, vilket betraktas som en allvarlig överträdelse av Chens juridiska rättigheter.

Chen släpptes fri mot borgen 13 december.

 

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/world/former-taiwanese-president-charged-corruption-8489.htmll