Taiwans ex-president medger mygel med valfonder
Taiwans före detta president Chen Shui-bian vid domstolen i Taipei 21 juli 2008, efter att ha försvarat sig i ett förtalsärende. (Foto: Patrick Lin/AFP/Getty Images)


Taiwans före detta president Chen Shui-bian bekräftade nyligen att hans hustru, Wu Shu-jen, placerade det ekonomiska överskottet utomlands under hans valkampanj.

Chen bad om ursäkt till landets invånare och meddelade att han och hans fru kommer att lämna det demokratiska progressiva partiet efter presskonferensen.

Chen Shui-bian förklarade att det var hustrun, som i egenskap av första dam hade förvaltat överskottet från kampanjen och att han inte hade någon inblick i detaljerna.

Chen medgav att han misslyckats med att till fullo deklarera sina kampanjfonder och att han inte blivit informerad om att fonderna överförts till ett utländskt konto.

När Chen bett om ursäkt ifrågasatte han Koumintangs (KMT) strategier under de senaste tre presidentvalen och efterlyste en särskild utredning. Enligt Chen skulle det vara mer rättvist om man undersökte båda sidor.

KMT:s talesperson Chen Shu-rong uppmanade Chen att inte föra över ansvaret på hustrun och bad honom att lägga fram detaljerad information om valfonderna och vart det enorma överskottet finns nu.

Enligt flertalet medierapporter placerade Chens svärdotter, Huang Jui-ching, olagligt pengarna på ett Merrill Lynch-bankkonto i Schweiz.

En talesperson från Taiwans utrikesministerium, Henry Chen, påstår att schweiziska rättsministeriet ombad ett bankkontor i Schweiz att samarbeta med internationell domstol. Enligt Taiwans utrikesministerium kommer denna information att överföras till dem och de kommer att samarbeta med den internationella domstolen.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/former-roc-president-illegal-campaign-2843.html