Taiwanesiskt satellitföretag går med på oberoende tv-sändningar till Kina
En raket tar Chunghwa Telekommunikations ST-2 satellit till sin omloppsbana i Franska Guyana den 20 maj. Chunghwa och New Tang Dynasty Asien Pacific verkar ha nått en överenskommelse om att NTD får använda ST-2 för sändningar till Fastlandskina. (Foto: Jerome Valette/Getty Images)


Ett avtal verkar ha nåtts mellan det statskontrollerade taiwanesiska satellitföretaget Chunghwa Telecom (CHT) och det oberoende kinesiska tv-bolaget New Tang Dynasty Asia Pacific (NTD AP). Därmed avslutas två månaders dödläge som engagerat aktivister och politiker i Taiwan, USA och Europa och som har lett till att Taiwan anklagats för att avvika från sina principer om yttrandefrihet.

”Vi har kommit överens om att de kan använda satellitbäraren ST-2 sade Chen Huei-yen, biträdande chef på Chunghwa Telecoms internationella avdelning”, enligt Taipei Times den 19 juni.

Genom överenskommelsen att låta NTD AP använda ST-2 satelliten ändrar Chunghwa ett tidigare beslut att inte tillåta NTD AP att hyra utrymme på satelliten, något som kritiker tror berodde på press från den kinesiska regimen.

Regeringen i Taiwan har aktiemajoritet i CHT, som äger satelliten ST-2. CHT hade erbjudit sig att hyra utrymme på ett annat företags satellit och sedan hyra ut det till NTD AP. De avvisade dock erbjudandet på grund av att verksamheten på en satellit som inte kontrolleras av regeringen i Taiwan alltför lätt skulle kunna störas av den kinesiska regimen.

Kritiker har sagt att CHT:s initiala hållning speglas av deras ekonomiska intressen i Kina.

Bland övriga investeringar med kinesiska företag på fastlandet har CHT nyligen tillkännagivit att de ska investera 45 miljoner dollar tillsammans med China Mobile, Google Bermuda, Japans KDDI Corp. och andra företag i en ny 2 250 mil lång undervattenskabel.

Det kinesiska kommunistpartiet har inte gjort någon hemlighet av sin önskan att stänga av NTD AP som rapporterar ofta och djärvt om regimens överträdelser av mänskliga rättigheter. Med hjälp av CHT satellittjänst kan de nå miljontals tittare i Kina.

Man beräknar att ta ST-2 satelliten i drift i augusti.

Samuel Zhou, NTD:s talesman, var hoppfull men något avvaktande om CHT:s tillkännagivande.

– Vi har ingen kommentar nu eftersom det inte är bekräftat. Vi hoppas allt går bra, sade han.

Han sade att affären kommer att slutföras och bli officiell under de kommande dagarna och då kan parterna göra mer formella uttalanden.

Översatt från engelska