Taiwanesiska tjänstemän uppmanar regeringen att inte ta emot MR-brottslingar
Staden Kaohsiungs fullmäktigeledamöter deltar i en presskonferens under vilken Shao Yuhua (tvåa från v.) berättar om hur hon blev förföljd när hon besökte sina släktingar i Kina. (Foto: Li Yaoyu/The Epoch Times)


Fullmäktigeledamöterna i staden Kaohsiung i södra Taiwan antog nyligen enhälligt en resolution där man uppmanar centralregeringen att förbjuda dem som brutit mot mänskliga rättigheter att komma in i Taiwan.

Resolutionen ber det lokala styret i staden Kaohsiung, som är känd som en människorättsstad, att ”inte bjuda in, välkomna eller ta emot MR-brottslingar”. En presskonferens om saken hölls i förra veckan och rönte stort stöd från ledamöterna i fullmäktige från både det styrande partiet och oppositionen.

Resolutionen antogs en dag efter det att den taiwanesiske presidenten Ma Ying-jeou offentligt slog fast i sitt tal på nationaldagen den 10 oktober att hans administration skulle ”eftersträva rättvisa” och inrätta ett rådgivande utskott för mänskliga rättigheter under presidentkansliet.

I den känsliga politiska atmosfären inför valet av borgmästare och fullmäktigeledamöter i slutet av november, brukar fullmäktigeledamöter från olika partier ha olika åsikter. Det enhälliga antagandet av den här resolutionen från de rivaliserande politiska partierna var därför anmärkningsvärt.

Fullmäktigeledamoten Kang Yucheng, som rest förslaget, tog upp en av de stora rubrikfrågorna – den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong –  vilken han sade är ”mycket allvarlig”, men att resolutionen inte riktar sig enbart mot det kinesiska kommunistpartiets (KKP:s) tjänstemän som gjort sig skyldiga till dessa brott, utan att inga människorättsförbrytare är välkomna att besöka staden Kaohsiung.

Under presskonferensen påpekade Zheng Qimei, en Falun Dafa-utövare, att många höga kinesiska tjänstemäns och KKP:s ledares händer är ”blodbefläckade”. Hon sade att det var olyckligt att taiwanesiska tjänstemän gav dem mottagningar på hög nivå när de kom på besök och tillade att den motbjudande inkonsekvensen generar många taiwaneser.

Fullmäktigeledamoten Xiao Yongda
sade att Kina använder mjukt maktspel för att bryta ner Taiwan och att många, på grund av ekonomiska intressen och turistindustrin, har hållit tyst.

Fullmäktigeledamoten Chen Lina tillade att den taiwanesiska regeringen inte helt har förstått allvaret i situationen då den har lagt vikt vid ekonomiska fördelar framför att ta hänsyn till mänskliga rättigheter. Hon påpekade att resolutionen är en bra början.

– Kina är nu scenen för världsekonomin, men det är också ett brutalt land när det gäller mänskliga rättigheter, sade fullmäktigeledamoten Zhou Lingmin.

Zhou framförde sitt stöd för något som har blivit en vanlig syn när turister från fastlandet kommer till Taiwan: Falun Gong-utövare som delar ut flyers och berättar för dem om brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina.

– Först efter att ha besökt Taiwan kan de riktigt förstå de brott mot de mänskliga rättigheterna som pågår bakom Kinas ekonomiska utveckling, sade hon

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44560/
http://epochtimes.com/gb/10/10/15/n3055713.htm