Taiwanesiska sångerskas gåva väcker kinesernas beundran
Skådespelerskan och sångerskan Annie Yi talar med media på ett hotell i Peking i samband med en kampanj om djurens rättigheter den 8 mars 2012. Nu är hon i fokus igen efter att ha donerat en stor summa pengar till en handikappad kinesisk petitionär. (Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images)


En gåva från den välkända taiwanesiska sångerskan och skådespelerskan Annie Yi har väckt tacksamhet och beundran på det kinesiska fastlandet.

Annie Yi hamnade i rubrikerna i januari efter att säkerhetspolisen haft ett ”samtal” med henne på grund av hennes kritik av Kinas mediakontroll. Det var under den då pågående tidningscensurstriden och hennes frispråkighet ledde till tiotusentals positiva kommentarer från kineser på mikrobloggen Sina Weibo.

Yi har hamnat i nyheterna igen, denna gång för att hon ger bort en stor summa pengar till en invalidiserad kinesisk petitionär.

Det är den kände kinesiske poeten Wang Zangs rop på hjälp som Yi har hörsammat. Wang har länge kämpat för fattiga och utsatta grupper.

Wang Zang postade ett meddelande på sitt weibokonto den 16 april, där han bad folk att hjälpa Wang Xiaogang, en invalidiserad man från Pucheng i Shanxiprovinsen, och hans gamle far, Wang Yingqiang. Wang Yingqiang har kämpat för sin son mot myndigheterna i flera år, och är nu själv invalidiserad.

Wang Xiaogang arbetade på ett företag som bygger värmekraftverk. 2007 blev han attackerad av hundar som en kollega medvetet hade släppt lös, och efter det gick han in i en svår mentalsjukdom och har inte kunnat ta hand om sig själv. Företaget gav varken Wang sjuklön eller behandling och hans far, den 73-årige Wang Yingqiang, har sedan dess försökt få assistans till sin son men utan framgång.

Wang Zang skrev på sin weibo att Wang Yingqiang nu själv är invalidiserad, efter att han misshandlats svårt under sin resa till Peking för att försöka få sin sons behov tillgodosedda.

”Till sist hittade han mig, han gick på kryckor. Konstnären Zhui Hun och jag tog hand om honom. Han är ensam, desperat och i tårar och han ber alla som ser det här att vidarebefordra det. Jag tackar er å den gamle mannens vägnar”, skrev Wang Zang.

Så fort meddelandet hade postats fick Wang Zang svar från Annie Yi, som sade att hon tänkte donera 10 000 yuan till den gamle mannen.

”De starka kommer alltid att möta prövningar”, skrev hon.

En nätanvändare
, som gick under pseudonymen ”Kinas rättfärdiga väg”, vidarebefordrade Annie Yis meddelande till sina mer än 12000 följare, och skrev: ”Människorättsaktivister hoppas att fler inflytelserika kända människor från underhållningsbranschen ska stå upp för behövande.”

Wang Zang sade till Epoch Times att han blev mycket rörd av Yis agerande och att det hade väckt hans respekt. Han sade att han personligen skulle ge pengarna till den gamle mannen.

Han tillade att han hoppades att fler kända människor skulle använda sitt inflytande för att stå upp för dem som har det svårt i Kina.

– Det skulle förändra samhället, innebära att civilsamhället utvecklades och ge värme och hopp till allt fler människor, sade han.

Översättning av Frank Fang. Skriven på engelska av Gisela Sommer.

Översatt från engelska


73 år gammal Wang Yingqiang (mitten) har i åratal försökt få hjälp från myndigheterna för sin son som blev invalidiserad på arbetet efter att en hund bitit honom. (Foto: Weibo.com)

73 år gammal Wang Yingqiang (mitten) har i åratal försökt få hjälp från myndigheterna för sin son som blev invalidiserad på arbetet efter att en hund bitit honom. (Foto: Weibo.com)