Taiwanesiska människorättsgrupper kräver att bortrövad affärsman släpps
Chung Ai, dottern till den taiwanesiske mannen Chung Ting-Pang som greps i Kina i juni, vid en sittprotest med hundratals Falun Gong-utövare i Taipei den 23 juli. (Foto: Mandy Cheng/AFP/Getty Images)


De 31 juli samlades människorättsorganisationer utanför Taiwans parlamentsbyggnad för att kräva att president Ma Ying-jeou ska pressa Kinas regering att släppa den Taiwanesiske Falun Gong-utövaren Chung Ting-pang under det kommande årliga mötet mellan Taiwan och Kina.

Chung, som är taiwanesisk medborgare, fördes bort i Kina medan han besökte släktingar i juni. Han hålls av den nationella säkerhetstjänsten i Guangdongprovinsen.

Mer än 30 organisationer deltog i protesten, inklusive Amnesty International, Taiwan Association for Human Rights, Judicial Reform Foundation och Citizen Congress Watch.

Chungs familj var också på plats. Hans dotter Chung Ai talade på presskonferensen: 
– Jag är så sorgsen, men jag vill säga er att jag aldrig kommer att ge upp. Oavsett vad som händer så kommer jag kämpa in i det sista. Så jag kommer verkligen att behöva hjälp från er alla. 

Chung Ting-pang utövar Falun Gong, en andlig metod som har blomstrat i Taiwan och andra länder, men som förbjöds i Kina av kommunistpartiet för 13 år sedan. 

Joanna Feng från Humanistic Education Foundation uppmanade de kinesiska ledarna Hu Jintao och Wen Jiabao att lyssna på dem och släppa Chung fri så fort som möjligt. 

Folk har rätt att utöva Falun Gong. Vi kan inte låta en totalitär regim och dess system begränsa taiwanesiska medborgares frihet. Vi har hört kommunistregimens anklagelser om ”hot mot rikets säkerhet” förr. Det är orättfärdigt och olagligt att hota taiwanesiska medborgares säkerhet, sade hon.

Lai Chung-chiang från Taiwan Association for Human Rights sade att gripandet av Chung var en del av Kinas nationella förföljelsekampanj mot Falun Gong.
– Vi kräver att staten genast släpper honom, utan förbehåll. Om Ching inte släpps omedelbart, vad är det då för mening med att Kina och Taiwan diskuterar skydd av personlig frihet? Ingen skulle tro på ett ord av det, sade Lai.

– Det här är ett upprop till skydd för taiwanesiska medborgare och affärsmän på det kinesiska fastlandet, men även för religionsfrihet och etablerandet av en rättsstat i Kina, sade professor Mab Huan, människorättskonsult åt Taiwans president. 

Su Yiu-chen, advokat och ordförande i Chinese Association for Human Rights, sade till Sound of Hope Radio att bortrövandet av Chung är ett hot mot alla taiwaneser. 

– Det här är faktiskt en uppmaning till alla människor i Taiwan, och vi hoppas att den kinesiska regimen kommer att inse den känslomässiga skada de åsamkar det taiwanesiska folket. Vi kräver att Chung släpps utan förbehåll så snart som möjligt, och vi kommer att göra vårt bästa för att det här ska hända. 

I en kort artikel från regimspråkröret Xinhua anklagade den kinesiska regimen Chung för att ha skickat utrustning till Kina för att störa satellitsignaler för att sända TV-program med information om Falun Gong.  

Den 9 augusti kommer de respektive högsta representanterna för samarbetet mellan de två länderna, Chiang Pin-Kung från Taiwan och Chen Yunlin från Kina, att träffas i Taipei för ett årligt möte som numera populärt kallas ”Chiang-Chen-mötet”. 

Översatt från engelska