Taiwanesiska investerare råkar ofta illa ut i Kina
Taiwanesiska investerare har förlorat miljontals yuan i Kina. (Foto:AFP)


Taiwanesiska affärsmän utsätts rutinmässigt för brott och deras investeringar blir stulna när de försöker göra affärer på det kinesiska fastlandet, och de får inte mycket hjälp av det juridiska systemet. Detta hävdas både av investerare och forskare i ämnet.

Man menar att situationen har varit så här i över ett årtionde och att den politiska viljan på den taiwanesiska sidan att göra något åt den är svag.

Luo Huai-jia, vice generalsekreterare för Taiwans elektroniktillverkares organisation, talade tillsammans med advokaten Li Nianzu vid ett handels- och kulturforum för förbindelser mellan Kina och Taiwan, som hölls den 8 maj i Chengdu i Sichuanprovinsen. Där berättade man om det förrädiska affärslandskap som det kinesiska fastlandet utgör för taiwanesiska afffärsidkare.

Luo sade att enligt data från Straits Exchange Foundation har 104 taiwanesiska investerare dödats i Kina, 404 har försvunnit och 789 har rånats eller kidnappats. Epoch Times kunde inte bekräfta dessa siffror.

Enligt Luo är det totala antalet som endera dödats eller skadats 2 295, och han uppmanade till att man så snart som möjligt borde upprätta ett gemensamt avtal om skydd av investeringar. Han menar att avtalet skulle vara till nytta för medborgare på båda sidor om sundet och säkra att liv  och egendom skyddas för taiwanesiska investerare.

Den taiwanesiske investeraren Zhao Shujian sade att han var den förste som investerade i Zhangjiakou i Hebeiprovinsen. Han sade att han svindlats på 10 miljoner yuan, men att han inte kan få någon att intressera sig för hans fall. Taiwanesiska investerare kommer att förlora intresset för fastlandskina till slut om det här fortsätter, enligt Zhao.

Enligt mediarapporter har taiwanesiska investerare svindlats många gånger. I januari 2008 uppmuntrades den taiwanesiske investeraren Chen Yunhuo av den kinesiska centralregeringen och lokala ledare i Xiamen att investera i fastigheter. Han investerade mer än 40 miljoner yuan, men blev lurad och förlorade alltsammans, enligt honom själv.

Den taiwanesiske miljardären Wu Chen-shun bar själv med sig 100 miljoner dollar för att investera i Qingdao i Kina. Han blev inte bara rånad på sina pengar, utan hölls även illegalt inspärrad i fängelse i sju månader på grund av vad han själv betecknar som falska anklagelser. Han blev av med en förmögenhet som tagit ett årtionde att bygga upp, berättade han för Sound of Hope Radio i juli 2008.

Central News Agency rapporterade i mars 2009 att Chen Junliang, som är en välkänd tillverkare av tesorten Pu-erh i Tainan, anmält till polisen att en kinesisk tehandlare konspirerat med tullen för att lura honom på varor för mer än 700 000 dollar.  Han sade att det är vanligt att försöka lura tehandlare.

2002 publicerade den taiwanesiske investeraren Li Zhisheng boken ”Escaping from Mainland China” (”Flykten från Fastlandskina”) där han avslöjade en rad liknande fall där taiwanesiska affärsmän utsatts för olika former av övergrepp på det kinesiska fastlandet. Han kallade det ”de taiwanesiska investerarnas tragiska historia”.

Han nämnde fallet med den taiwanesiske investeraren Huang Nantu som investerade mer än 10 miljoner yuan i Chengdu. Han inte bara förlorade hela sin investering utan var också tvungen att spendera ytterligare 5 miljoner yuan på att få loss de arbetare som hölls kvar i fabriken, enligt Lis bok.

Kao Weipang, ordförande för Victims of Investment in China, en förening som stödjer just den här gruppen personer, sade:
– Det är inte bara det här dussintalet välkända fall som fallit offer. Det handlar i verkligheten om tiotusentals taiwanesiska investerare. För att lösa den här frågan måste man erkänna den, men både Kuomintang och Democratic Progressive Party försöker undvika den här frågan.

Översatt från engelska