Taiwanesisk polis tog till våld när studenter ockuperade regeringsbyggnaden
En demonstrant med blodigt ansikte efter sammandrabbningarna mellan polis och studenter framför Taiwans regeringsbyggnad i Taipei, 24 mars 2014. (Weibo.com)


De taiwanesiska myndigheterna skickade ut ett stort antal kravallpoliser till regeringsbyggnaden vid midnatt den 23 mars för att skingra studentdemonstranter som hade brutit sig in på området några timmar tidigare.

Bilder på studenter med blodiga ansikten och kläder spreds snabbt på internet, vilket visade att den tidigare vänliga stämningen mellan polisen och demonstranterna hade brutit samman, och att Taiwans regering nu använde våld för att förhindra att studenterna vann ytterligare mark.

Den nattliga räden mot regeringsbyggnaden i Taiwan var nästa steg från studenterna, som för två dagar sedan tog över den lagstiftande församlingen, Taiwans parlament.

Alla studenter stödde dock inte agerandet. I ett email skrev en av studentaktivisterna: ”Utvecklingen vid regeringsbyggnaden är ett resultat av en spontan samling av studenter från hela landet till stöd för Ockupera Parlamentet-rörelsen, och utvecklingen såväl som tidigare uttalanden representerar inte nödvändigtvis åsikterna hos de studenter som nu befinner sig i parlamentet.”

En tre timmar lång Youtube-video av belägringen visar hur studenter klättrade in genom fönstren i byggnaden, medan vad som ser ut som tusentals andra stod och ropade slagord utanför eller tryckte sig genom ingången.

Demonstranterna är rasande på president Ma Ying-jeous regerings försök att få igenom det hett omdebatterade handelsavtalet med Kina. Avtalet skulle underminera Taiwans suveränitet och ge det kommunistiska Kina alltför mycket inflytande över det lilla öriket, enligt demonstranterna.

När en lagstiftare från nationalistpartiet (som för närvarande styr i Taiwan) försökte gå vidare med avtalet utan att det hade gåtts igenom punkt för punkt gjorde unga taiwaneser uppror.

Polisen försökte skingra dem från regeringsbyggnaden tidigt på morgonen den 24 mars, varpå många studenter lade sig ner på marken och låg kvar. De ropade ”fred!” medan andra tog bilder på polisen som försökte få bort dem.

Polisen formade en mänsklig vägg med sina sköldar och började släpa bort de liggande demonstranterna, och slog några av dem med sköldarna. Studenterna krokade ihop armarna medan de låg på marken för att hindra polisen från att få bort dem.

Youtubevideos som har dykt upp visar några poliser som våldsamt ger sig på studenterna med sina batonger. ”Polisen slår folk!” skrek åskådare, när en ung kravallpolis attackerade och slog flera obeväpnade demonstranter i ansiktet.

Runt klockan ett på natten hade polisen skadat minst 52 studenter i försöken att skingra dem, enligt Apple Daily, en av Taiwans största tidningar.

Allt eftersom konflikten drog ut på tiden skickades allt fler poliser till platsen, och fler taiwaneser samlades utanför regeringsbyggnaden för att stödja studenterna. Fler än 10 000 människor var på plats runt halv fyra, enligt NextTV:s direktsändning.

Bilar med vattenkanoner skickades in, och vid halv fem började man rikta dem mot vissa grupper av studenter.

Den taiwanesiska kravallpolisen försökte fortfarande få bort studenterna sex timmar efter att de hade inlett operationen.

President Ma Ying-jeou ställde in hela måndagens agenda på grund av konflikten. Tidigare har han avvisat studenternas krav på att dra tillbaka handelsavtalet och be om ursäkt, vilket tycks ha varit en av anledningarna till försöket att ta sig in i regeringsbyggnaden.

Taiwans regeringschef Jiang Yi-huah gjorde ett uttalande där han krävde en större polisinsats.

Så här långt är det taiwanesiska styret långt ifrån enigt i sitt svar på protesterna. Vissa borgmästare har lovat att inga poliser från deras städer ska tillåtas att konfrontera studenterna. Wang Jin-pyng, talmannen för det taiwanesiska parlamentet som har ockuperats av studenter i tre dagar, är politisk motståndare till president Ma.

Wang tog beslutet att låta studenterna ockupera parlamentsbyggnaden, och han har inte kommit med något uttalande som tyder på att han tänkt försöka få bort dem i nuläget.

Översatt från engelska