Taiwanesisk medborgare gripen för att ha försökt sprida sanning i Kina
Zhong Dingbangs mor, fru och dotter utanför den Taiwanesiska presidentens kontor. (Foto: Zhong Yuan/Epoch Times)


En Taiwanesisk ingenjör som tog en snabb tredagarsresa över sundet till södra Kina riskerar nu ett långt fängelsestraff och tortyr. Han anklagas för att ha försökt bryta igenom den hårda censur som råder över Kinas TV-sändningar.

Zhong Dingbang greps på Ganzhous flyplats i Jiangxiprovinsen den 18 juni när han skulle gå ombord på sitt plan hem till Taiwan.

Han anklagas nu för att ha försökt manipulera Kinas sändningsnäst, enligt det statliga språkröret Xinhua. Det här är allvarliga anklagelser som i tidigare fall lett till att personer utsatts för svår tortyr och även till dödsfall i fångenskap. Enligt Xinhua-artikeln krävde polisen att Zhong ”samarbetade angående en relaterad utredning”. Enligt Xinhua sattes han i husarrest den kvällen.

Myndighetsföreträdare kallade sedan till sig Zhongs släktingar i Fastlandskina, som vidarebefordrade nyheten till Zhongs fru i Taiwan. Xinhua hävdar att Zhong sedan 2003 ”samlat på sig hemliga dokument” och skickat utrustning till fastlandet som kan användas för att ”bryta in i sändningar” och även ”uppviglat kinesiska medborgare” att göra samma sak.

Zhou Yongkang, den omstridde chefen för Kinas inre säkerhet, gav ordern till säkerhetsagenter att gripa Zhou, enligt en källa med insyn i saken. Agenterna var underställda byrån för allmän säkerhet, vars specialitet är att spåra och förfölja dissidenter.

Zhong utövar den i Kina förbjudna och förföljda andliga metoden Falun Gong, vars utövare flera gånger tidigare på egen hand lyckats lägga in program i fastlandskinesiska sändningar där man berättar om den förföljelse som man utsätts för. Zhongs familj i Taiwan har varken bekräftat eller förnekat att Zhong varit inblandad i försök att sända sådant material på Kinas TV-nätverk.

Erping Zhang, talesperson för Falun Dafa Information Center, ifrågasatte anklagelserna.

– Han var där på en tre dagar lång resa. Jag tror inte att det var sådant han höll på med på sin resa, sade han i en telefonintervju.

– Xinhua är samma statliga språkrör som sade att ingen dog på Himmelska fridens torg och att sars inte existerade. De är en propagandamaskin och deras trovärdighet är lika med noll, sade han.

Zhang anser dock inte att det skulle ha varit något fel med att lägga in sändningar om förföljelsen av Falun Gong, om det nu var det Zhong gjorde.

– Kina är ett slutet samhälle. Grundlagen garanterar att folk har informations- och yttrandefrihet, men kommunistpartiet bryter mot grundlagen genom att censurera information. Det handlar om en skurkregim, där kommunistpartiet helt ignorerar lagen och den konstitution de själva skapat, sade han.

Under dessa omständigheter anser Zhang att det är berömvärt, och att ”alla som ger information till ett censurerat samhälle skänker ljus i mörkret.” Han tillade att det inte är en legal, utan en moralisk fråga. Om Zhong försökte visa sina kinesiska medmänniskor hur Falun Gong förföljs så gjorde han rätt, enligt Zhang.

Video från NTD Television

Sådant som ofta läggs in i de här sändningarna är bland annat dokumentären ”False Fire”, som granskar en incident där fem personer ska ha satt eld på sig själva på Himmelska fridens torg 2001, och avslöjar att det var en bluff.

Runt 2001 lade det kinesiska kommunistpartiets mediaapparat in en överväxel i sin propaganda, när man hävdade att självbrännarna var Falun Gong-utövare som försökte ta sina egna liv. Partiet har sedan förföljelsen inleddes 1999 i sin propaganda försökt hävda att Falun Gong är farligt, något som Falun Gong-utövare avslöjat som lögner.

Medan den kinesiska allmänheten ditintills verkat i stort sett oberörd av den tidigare propagandan mot Falun Gong, så gjorde filmerna från självbränningsincidenten att opinionen vändes mot den andliga metoden under en period.

Det finns emellertid mängder av saker som inte stämmer i den officiella kinesiska rapporteringen kring incidentent, och den allmänna uppfattningen i resten av världen idag är att det hela var ett gruvligt sätt att försöka smutskasta Falun Gong.

Inom Kina har Falun Gong-utövare fortsatt att sprida information där man avslöjar bluffen från 2001. Den första gången man gjorde detta var genom att bryta in i fastlandskinesiska TV-sändningar var den 5 mars 2002 i Changchun i nordöstra Kina.

Efter den 50 minuter långa sändningen infördes undantagstillstånd i staden, och Falun Gong-utövare utsattes för ett skräckvälde när myndigheterna försökte utrota de som var ansvariga för den otillåtna sändningen.

Det var Liu Chengjun som ledde det lilla teamet som genomförde sändningen. När polisen hittade honom sköt de honom två gånger i benet innan de grep honom, enligt en skrämmande beskrivning av Lius öde, som finns på Minghui, en Falun Gong-hemsida som drivs av volontärer.

Efter att Liu gripits utsattes han för tortyr genom den så kallade tigerbänken i 52 dagar enligt Minghui. Tigerbänken innebär att man spänner fast en person på en metallbänk i sittande ställning, med knäna fastbundna vid bänken, men med tegelstenar staplade under fötterna, så att knäna böjs bakåt, vilket orsakar extrem smärta. Dessutom misshandlar ofta poliserna samtidigt offret med elektriska batonger och cigaretter. De som utsatts för den här typen av behandling har berättat hur de svimmar av smärtan.

Liu dog av de skador han fått genom tortyren strax efter jul 2003. Det extrema våld som de som anklagats för att ha genomfört otillåtna sändningar utsätts för visar hur osäkert partiet känner sig över sin propaganda mot Falun Gong, enligt Charles Lee.

Lee är en Falun Gong-utövare och amerikansk medborgare som suttit tre år i fängelse för att ha försökt sända information om förföljelsen av Falun Gong i Kina.

– Det finns ingen pressfrihet i Kina och folk hjärntvättas redan från tidig ålder. När regimen började förfölja Falun Gong 1999 var det också genom att bedriva propagandakampanjer. Det fanns inget sätt för folk att ta reda på sanningen. Så att genomföra den här sortens sändningar kan ge dem sanningen. Det finns mycket information i de här programmen, sade Lee till Epoch Times.

– Efter att folk fått reda på sanningen kommer kommunistpartiet inte längre kunna upprätthålla förföljelsen. Sanning är makt, och det är därför kommunistpartiet är så skräckslaget inför alla aktiviteter som kan avslöja sanningen, inklusive sådana här sändningar. De är rädda för sanningen. fortsatte Lee.

I Zhongs fall kan anklagelserna vara en förevändning. Den verkliga orsaken kan helt enkelt vara att han utövar Falun Gong.

I Taiwan är hans fru och dotter medvetna om vad Xinhua hävdar, men de vill bara ha tillbaka sin make och far. Den 27 juni gick Zhongs mor, fru, och dotter till Taiwans presidents kontor där de gav en full redogörelse för gripandet av Zhong och bad president Ma Ying-jeou att se till att Zhong kommer hem. En representant sade att Ma hört nyheten och att han skulle svara snabbt.

Översatt från engelska