Taiwanesisk major sålde militära hemligheter till Kina
En E-2K, ett USA-tillverkat bevakningsplan som används av det taiwanesiska flygvapnet, flyger över en avspärrad motorvägssträcka i Chiatung, ett avlägset distrikt i det sydliga häradet Pingtung under en övning den 17 november 2011. Det taiwanesiska försvarsdepartementet avslöjade nyligen att en major sålt hemlig information om E-2K till Folkrepubliken Kina. (Foto: Patrick Lin/AFP/Getty Images)


Det taiwanesiska försvarsdepartementet meddelade den 26 oktober att en major inom försvaret sålt hemligheter om ett amerikanskt flygplan till Kina. Majoren är nu under utredning, tillsammans med över ett dussin andra som misstänks vara inblandade, enligt de taiwanesiska myndigheterna.

Inledande undersökningar har funnit att den misstänkte officeren heter Hao och tillhör en brigad för elektronisk krigföring inom flygvapnet, som är stationerad i häradet Pingtung i södra Taiwan, rapporterade den taiwanesiska tv-kanalen NextTV. Major Hao är misstänkt för att ha sålt hemlig information om E-2K, ett moderniserat bevakningsplan som säljs av USA.

En talesman för försvarsdepartementet sade till NextTV att Hao sålde den hemliga informationen till civilpersoner som agerade som spioner för kommunistpartiet. Polisen hittade minst 100 000 Nya Taiwan-dollar (cirka 21 600 svenska kronor) av okänt ursprung på hans kontor och i hans hem; myndigheter sade att en grupp på över ett dussin personer var inblandade i transaktionerna. De sade också att utredningen fortfarande pågår.

Ting Shou-chung, en lagstiftare inom det styrande National Party, sade att läckan kommer att få allvarliga konsekvenser för Taiwans luftförsvar.

”Det skapar inte bara ett avsevärt kryphål inom försvaret utan påverkar också det militära handelsutbytet mellan USA och Taiwan,” sade han i en intervju med Voice of America. Ting fortsatte: ”USA kommer att bli mindre villigt att sälja högteknologiska vapen till oss i fall de läcks till Kina. ”

Fall där taiwanesiska officerare säljer militära hemligheter till Kina, eller agerar som spioner för kinesiska styrkor, förekommer då och då. Åtta pensionerade tjänstemän från Taiwans flotta greps i fjol för att de hade sålt information om örlogsfartyg och om vattnen som omger Taiwan, enligt Hongkongmedier.

Politiska analytiker säger också att det ligger i de kinesiska propagandamyndigheternas intresse att betona med vilken lätthet taiwanesiska officerare kan köpas, så att USA ska bli mindre villigt att dela sin militära teknik med landet.

Den kinesiska militären har över 1 500 missiler riktade mot Taiwan och det kinesiska kommunistpartiet har upprepade gånger sagt att det inte utesluter användande av militära metoder för att tvinga landet till en förening med fastlandet.

Översatt från engelska