Taiwanesisk försäljerska - årets förebild
Chen Shu-chu vid sitt grönsaksstånd på en marknad i Taitung i östra Taiwan. (Foto: The Epoch Times)


En helt vanlig dag på en marknadsplats i östra Taiwan ser du en äldre kvinna med förkläde, som ropar ”tre buntar för femtio”, där hon säljer grönsaker från sitt lilla stånd. Chen Shu-chu, 60, har haft samma arbete i 47 år, men nyligen tog hon sig lite ledigt för en resa. 

Resan gick till Lincoln Center i New York, där hon fick gå på den röda mattan tillsammans med Sarah Palin. Hon växlande till och med några ord med Palin via tolk. Chen var en av de 25 hjältar och Palin en av de 25 ledare som hyllades av tidskriften Time Magazine, på Times Magazines gala för de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

Chen har snålat och sparat, slant för slant, av sin blygsamma inkomst, och på något sätt lyckats donera nästan 10 miljoner TWD [runt 2,5 miljoner SEK] till olika välgörande ändamål, ”bland annat har 32 000 TWD gått till en barnfond, 144 000 till att bygga ett bibliotek på en skola som hon besökt, 32 000 till ett barnhem på trakten, där hon även ger ekonomiskt stöd till tre barn” enligt en artikel skriven av den Oscarsbelönade regissören Ang Lee för Time Magazine.

Ang lee, som är landsman med Chen, lovprisade henne: ”Det som är så underbart med Chens prestation är inte att den är extraordinär, utan att den är så enkel och jordnära i sin generositet.” 

Chen föddes i en fattig familj med åtta barn. Familjen överlevde på föräldrarnas magra inkomster som grönsaksförsäljare. 

Efter moderns död tog hon över föräldrarnas verksamhet och vid 13 års ålder blev hon den yngsta försäljaren på centrummarknaden i Taitung, där hon sedan dess har sålt grönsaker, i nästan fem decennier. 

Hon gifte sig aldrig, men vid ett tillfälle när hon var i 20-årsåldern var det nära. Hennes bror har berättat för den Taiwanesiska tidningen ”Liberty Times” att deras far bad henne skjuta upp bröllopet så att hon kunde hjälpa till i familjen tills hennes yngre syskon hade avslutat sin skolgång, så Chens älskling gifte sig så till slut med någon annan. Efter det blev hennes främsta prioritering i livet att sälja grönsaker på marknaden. 

Varje morgon kl. 02:30 går hon till en grossist för att köpa grönsaker. Mellan klockan 04:00 och 05:00 öppnar hon sin försäljning som sedan stänger runt 21:00.

Chen är van vid att arbeta långa dagar för att spara pengar så att hon kan hjälpa andra. Hon drivs av en unik motivation att ge något tillbaka. När hon fortfarande gick i grundskolan blev hennes mor och bror sjuka, men familjen hade inte råd med den sjukhusvistelse som de behövde. Ledningen och elever på Chens skola samlade in pengar som de skänkte till hennes familj, och med deras hjälp kunde hennes mor och bror få sjukhusvård. 

Hon säger att det är för att hon har fått hjälp av andra tidigare som hon lovat att hjälpa de fattiga. Hon säger att det är det som har gjort henne lycklig, och även om hon är lite handikappad så håller hon tålmodigt ut med sin försäljning av grönsaker på marknaden. 

”Pengar tjänar sitt syfte först när de används till dem som är i behov”, sa hon till en tidning.

På frågan varför hon är så generös med att donera sina surt förvärvade pengar, säger hon:
– Jag vill ha dygd istället för rikedom. Livet är kort, och man vet inte när man kommer att dö. Jag har ingen son, så vad skulle jag göra med alla pengar jag har sparat? Jag kan lika gärna göra goda gärningar och samla dygd. 

Trots att Chen har blivit en av Taiwans hetaste mediastjärnor sedan hon uppmärksammats av Time Magazine som årets förebild, har hennes framgång inte gjort henne blasé. Hon har bett media att lämna henne ifred, så att hon genast kan återgå till sin grönsaksförsäljning på marknaden.

Efter att ha återvänt till Taiwan berättade Chen entusiastiskt för media:
– Jag är ivrig att få återvända till marknaden och sälja grönsaker så att jag kan samla ihop och donera ytterligare 10 miljoner TWD.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35378/