Taiwaneser protesterar mot frihandelsavtal med Kina
Demonstranter mot EFCA i Taipei håller banderoller under en protest den 20 maj. (Foto: AFP/Partick Lin)


Hundratals demonstranter samlades utanför Taiwans parlament på torsdagen. Det största oppositionspartiet ledde demonstranterna, som krävde en folkomröstning om det frihandelsavtal som Taiwan ska sluta med Kina i juni.

En del menar att uppgörelsen, som kallas ECFA (ekonomiskt samarbetsramavtal) mest kommer att gynna Kina.

– Jag är mycket oroad över ECFA. Om vi ser på vad som händer när två ekonomier delar en gemensam marknad så är det alltid kapitalisterna som tjänar på det. Å andra sidan, platsen där lönerna är högre kommer att flytta sina fabriker till platsen där de är lägre. Det är en stor skillnad mellan lönenivåerna i Taiwan och Kina och när avtalet väl skrivits under kommer vår ekonomi att vara dödsdömd, sade Tsai Wen-chou, en av demonstranterna.

Andra oroar sig för arbetslöshet när billiga kinesiska varor kan komma att slå ut Taiwanesiska småföretagare.

Jag tror att den viktigaste frågan är arbetslösheten. Vi har en så hög arbetslöshet, hur ska vi kunna bli konkurrenskraftiga? Jag tycker vi borde stärka vår egen ekonomi först, sen kan vi diskutera samarbeten med andra länder. ECFA är inte öppet och transparent, så jag kräver en folkomröstning, sade Lai Shen-yang, en annan demonstrant.

Demonstranterna började sin tre dagar långa sittstrejk på den andra årsdagen av president Ma Ying-jeous tillträde.

Handelsavtalet har delat ön mellan de som tror att det kommer att skapa välstånd att ha bättre tillgång till den kinesiska marknaden och de som fruktar att det kommer förstöra Taiwans ekonomi och är ett första steg mot ett politiskt maktövertagande från Kina.

| Video med tillstånd av NTDTV |

</

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35867/