Taiwanes frigiven efter internationell räddningsaktion
Shao Yuhua (mitten) brister i gråt när hon förenas med sin make (vänster) efter en veckas fångenskap hos de kinesiska myndigheterna. (Foto: Daina Lee/ Epoch Times)


Falun Gong-utövaren Shao Yuhua och hennes dotter återvände till sist till Taiwan efter en veckas fångenskap hos kinesiska myndigheter under hennes besök i Kina.

Shao brast i gråt när hon och hennes 9-åriga dotter återförenades med maken på Taiyuan internationella flygplats torsdags kväll.

Hon tackade internationella organisationer och andra Falun Gong-utövare för att ha räddat henne och hennes dotter från händerna på den kinesiska regimen. Hon tackade även den taiwanesiska regeringen för dess stöd.

Shao och hennes dotter, medborgare i Taiwan, greps av Kinas säkerhetsbyrå i staden Nanyang i Hebeiprovinsen den 31 juli. De var på besök hos Shaos syster vid den tidpunkten.

Säkerhetsbyrån genomsökte hennes systers hem och konfiskerade Shaos pengar, pass och bagage. Shaos syster arresterades också men släpptes en dag senare.

Fastän hon är i säkerhet i Taiwan sade Shao att hon fortsätter att vara bekymrad över situationen för Falun Gong-utövare i Kina.

– Jag är fri nu när jag lämnat Kina, men det finns hundratusentals Falun Gong-utövare som fortfarande förföljs av den kinesiska kommunistregimen. Jag hoppas att det internationella samfundet kan erbjuda samma typ av stöd för att rädda Falun Gong-utövare i Kina.

Theresa Chu, en taiwanesisk advokat, var på flygplatsen för att undersöka hur Shao behandlades i häktet i Kina.

– Hon led av sömnbrist. Hon tvingades att skriva ett uttalande om att hon ångrar att hon övar Falun Gong och hon hotades med hjärntvättsessioner. Hennes familjs säkerhet var hotad också, sade Chu

Chu tillskrev den framgångsrika hjälpinsatsen till den taiwanesiska regeringen och det internationella samfundets stöd, liksom insatserna av Falun Gong-utövare runt om i världen.

Canadian Friends of Taiwan, USA:s Human Rights Law Foundation och Global Falun Dafa Information Center skickade meddelanden till olika människorättsorganisationer såsom Amnesty International och Freedom House och bad om deras hjälp för att rädda Zhao.

Den taiwanesiska regeringen hade erbjudit sig att förhandla med den kinesiska regimen för frisläppande av Shao och var glad att räddningsaktionen avslutades framgångsrikt på bara en vecka.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20676/