Taiwan uppmanar Peking att skrota missiler
Kinas kommunistparti visade upp de senaste missilerna under firandet av nationaldagen i Peking den 1 oktober 2009. (Foto: Frederic J. Brown/AFP)


Taiwans försvarsministerium släppte sin vitbok för 2009 den 20 oktober. För första gången inkluderades åtgärder för att bygga upp militärt självförtroende gentemot Kina.

Det här är den första rapporten av sitt slag som släppts sedan president Ma Ying-jeou tillträdde i maj 2008.

Rapporten satte fokus på Pekings fortsatt aggressiva position gentemot öriket, trots den snabba förbättringen av relationerna mellan Taiwan och Kina under den senaste 18 månaderna.

Kina har lagt fler missiler till de nuvarande uppskattningsvis 1500 stycken som är riktade mot Taiwan. Rapporten sade att Pekings militära inställning gentemot Taiwan har hindrat försök att etablera ömsesidigt förtroende eller samarbete mellan de två sidorna.

”Vi har inte kunnat nå framgång när det gäller att bygga förtroende eftersom Kina inte har gett upp…tanken på att använda våld mot Taiwan” står det i rapporten enligt Wall Street Journal.

Enligt AP uppgav rapporten att ”Kinas årliga försvarsbudget växer fortfarande med tvåsiffriga procenttal medan de inte har minskat på de mer än tusen missiler som hotar Taiwan, och ännu mindre tagit avstånd från tanken på att använda våld mot oss”.

Förutom att placera ut missiler har Peking tränat uppemot 400 000 amfibietrupper i tre militära regioner på det södra fastlandet kring sundet mot Taiwan.

Rapporten sade att efter det att USA tillkännagav i oktober förra året att man sålt vapen till Taiwan, har Kina tagit till en slags morot-och-käpp-taktik. Å ena sidan har man valt att utåt ”paketera sina politiska mål i mer vänliga termer” enligt Taiwan News, som till exempel i den föreslagna fredsöverenskommelsen, medan man å andra sidan upprätthåller en hotfull militär närvaro och inställning gentemot ön.

Ett sådant fredsavtal kan försvaga Taiwans militära makt och försvarsposition och därmed bryta dess försvar utan strid, enligt vitboken.

President Ma Ying-jeou uppmanade Kina att skrota det ökande antalet missiler man riktar mot den självstyrande ön, enligt Reuters.

– Det finns mer än tusen missiler och de har inte ändrat på det. Antalet fortsätter öka. Det är definitivt en källa till oro för folket här.

– Om vi ska förhandla fram ett fredsavtal med fastlandet förväntar vi oss definitivt att de gör något åt missilerna, endera flyttar på dem eller monterar ner dem, sade Ma, som försökt lätta på spänningen gentemot Kina sedan maj förra året.

Vitboken innehåller åtta kapitel, däribland trender inom säkerhet, den kinesiska kommunistiska militären, nationell försvarspolicy, nationell försvarsorganisation, militärtjänstsystem och nationella försvarsresurser.

En engelskspråkig version av vitboken kommer att publiceras den 27 oktober.

 

 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24092/