Taiwan river antenner som sänder ocensurerade nyheter till Kina
Radio Taiwan Internationals understation i Tianma, Tainan, har 20 stycken antenner, 75 meter höga, som bildar en cirkel. RTI planerar att stänga ner sina relästationer och avsluta sina kontrakt med Sound of Hope Radio och Radio Free Asia. SOH misstänker att beslutet som kommit väldigt plötsligt och varit orubbligt kan ha sin grund i politiska påtryckningar från Fastlandskina. Den kinesiska regimen har länge ogillat sändningarna. (Foto: Li Yuan/Epoch Times)


Radiosändningarna från den oberoende radiostationen Radio Sound of Hope hotas nu av bulldozers och byråkratiska regler. Taiwans största statliga radiostation, Radio Taiwan International, förbereder rivningen av dussintals exklusiva master som skickar kortvågssignaler in i Kina och ut över världen. Saken anses allmänt bero på påtryckningar från Kinesiska kommunistpartiet.

1 juli revs den första masten för kortvågssändningar, belägen på Tianma i Tainan, södra Taiwan, enligt vice ordförande i SOH, Sean Lin, som bor i Washington.

Hans kollega, Allen Zeng, vd för Sound of Hope, hade i två månader desperat försökt stoppa processen, men har talat inför de taiwanesiska myndigheternas döva öron.

Det finns totalt cirka 28 stycken, 75 meter höga konstruktioner placerade på Tianma och Huwei i Taiwan. Sound of Hope har i nio år hyrt dem för att kunna täcka Kina med sina sändningar i fyra eller fem timmar varje natt, och stationen har därmed blivit en av RTI:s största kunder.

Radio Taiwan International har använt kortvåg i allt allt lägre grad på senare år. Masterna byggdes med hjälp och finansiering från den amerikanska militären och tekniken ingick på 1970-talet i en strategi med syfte att sända ocensurerade nyheter in till Kinas folk, där de inhemska medierna är underordnade det Kinesiska kommunistpartiet. Voice of America och Radio Free Asia sände till fastlandet, där kommunisterna störde deras signaler och kallade dem ”fientliga stationer”.

Nu, snarare än att sända fria nyheter till Kinas massor, är RTI fokuserat på en inhemsk taiwanesisk publik, som det kan serva via internet. Kortvågssändningar spelar en liten roll och stationen har under en tid försökt sänka kostnaderna och ta ner masterna.

Ändå förklarar den här förändringen inte de märkliga omständigheterna i dagsläget: inte det plötsliga beslutet att förstöra masterna, vilka ursprungligen skulle avvecklas först i slutet av året; inte hemlighetsmakeriet och slutenheten hos RTI:s tjänstemän när de genomför det; inte deras envisa ovilja att skriva någon form av avtal med Sound of Hope och Radio Free Asia om att avhända RTI-masterna, hellre än att RTI skulle tvingas riva allihop.

I maj fick Sound of Hope höra att masterna inte kommer att tas ner förrän någon gång under mitten av sommaren. De fick dock inget officiellt meddelande från RTI utan hörde det från supportrar på en av RTI:s utposter. Zengs försök att prata med RTI, efter att han hört vad som var på gång reste omedelbart till Taiwan från Kalifornien. Men kontaktförsöken med företaget har i stort sett varit fruktlösa.

”Inte nog med att RTI:s ordförande beställde rivningen, han reste själv till Tainan, belägen på andra sidan Taiwan, för att se till att det verkställdes. Det visar hur stor vikt han lade vid denna rivning,” skrev Zeng i ett mejl. ”Tidigare i fredags sade hans sekreterare till mig: ordföranden kan inte träffa dig på måndag, eftersom han är fullt upptagen den dagen. ”Med andra ord, istället för att träffa mig och lyssna på min vädjan om att behålla masterna for denne RTI-ordförande till Tainan för att först riva dem.”

Den taiwanesiska regeringen fick en rad brev från amerikanska kongressledamöter kända för sitt stöd för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Kina, men en källa nära SOH säger att när president Ma Ying-jeou tillfrågades sade han att han inte hade hört talas om kontroversen.

Förutsatt att Ma talar sanning när han säger att brev till honom om saken aldrig nådde honom, kan detta enligt Zeng tyda på att det är tjänstemän inom förvaltningen, som skulle dra nytta av att ha gjort den kinesiska regimen en tjänst, som driver ett politiskt spel.

Det finns inga direkta bevis på att det är detta som händer. Men det skulle passa in i ett väletablerat internationellt mönster som visat sig genom åren, där partiet utövar starka påtryckningar på utomstående och ombud för att uppnå sina politiska mål. Särskilt när det rör tystandet av de röster som regimen betraktar som kritiska.

”Det är det kinesiska kommunistpartiet som är direkt verksamt här,” skrev Zeng i ett brev där han försökte samla stöd. ”RTI valde, i stället för att tillmötesgå förfrågningar från den amerikanska kongressen (tre brev skrevs till president Ma från Representanthuset), att se till att dessa master revs så fort som möjligt. Endast Kommunistpartiet och dess ombud i Taiwan har den motivationen.”

Om masterna tas ner och SOH inte längre kan använda dem, kommer dess signal fortfarande att nå in i Kina via dess egen utrustning, men den kan bli mer störningskänslig, enligt Sean Lin.

Det är fortfarande möjligt att mastrivningen kan stoppas, även om det kan krävas ett politiskt beslut på hög nivå i Taiwan. Endast en mast på en plats har hittills tagits ner, enligt Sean Lin, och SOH supportrar fortsätter att söka stöd både på Capitol Hill och i Taiwans lagstiftande Yuan.

Det blåser dock fortfarande motvind. En tjänsteman i Tainan City, där Tianma-masterna ligger, sade enligt Zeng till Sound of Hope: ”Anledningen till att vi vill bevara masterna är just anledningen till att de vill riva dem. RTI berättade för oss att dessa master är för kraftiga och kan nå halva jordklotet. De sade att ’vi är rädda att någon annan skulle kunna få dessa master för andra ändamål, så vi måste förstöra dem när vi ger oss av.”

”Med andra ord,” sade Zeng, ” kommer de bekymrade breven från amerikanska kongressen om Radio Free Asia, Voice of America, och Sound of Hope som återanvänder masterna att bli en katalysator för att förstöra dem snabbare.”

Översatt från engelska