Taiwan blandar sig i striden om Senkakuöarna i Östkinesiska havet
Den japanska kustbevakningen använder vattenkanoner mot taiwanesiska fiskebåtar i Östkinesiska havet i närheten av Senkakuöarna den 25 september. (Foto: Yomiuri Shimbun/AFP/GettyImages)


En flotta med taiwanesiska fiskebåtar och kustbevakningsfartyg beträdde tidigt på tisdagsmorgonen japanskt territorialvatten efter att de ignorerat order från den japanska kustbevakningen. Båtarna tvingades vända tillbaka när japanerna sköt med vattenkanoner mot dem.

De taiwanesiska fartygen var på väg till Senkakuöarna, som både Taiwan och Kina har anspråk på. Japan som har övervakat öarna sedan 1971 tog nyligen ytterligare ett steg för att förvärra bråket när de meddelade att de köpt tre av öarna.

När de japanska fartygen avfyrat sina vattenkanoner, meddelade den taiwanesiska patrullflottiljen att de hade rätt att operera i vattnen, rapporterade Japan Times.

”Vi gör vårt bästa för att ha beredskap och övervaka aktiviteter” sade kabinettssekreterare Osamu Fujimura, enligt den japanska tidningen och han uppmanade till lugn.

”Frågan bör lösas genom en god relation mellan Japan och Taiwan. Vi vill svara på ett sansat sätt”, sade han.

Utspelet var en taiwanesisk protestaktion och arrangörerna av protesten sade att området är en del av Taiwans ”traditionella fiskevatten”.

Översatt från engelska