Taiwan antar resolution om att stödja kinesiska samvetsfångar
Inne i Taiwans lagstiftande församling antogs en motion som drog uppmärksamheten till den svåra situationen för samvetsfångar i Kina. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)


Taiwans parlament antog den 11 december en resolution som sätter fokus på att följa upp och eventuellt rädda kinesiska samvetsfångar, och kräver att regeringen uppmärksammar 4 000 samvetsfångar som hålls fängslade av den kinesiska kommunistregimen på andra sidan sundet.

Resolutionen initierades av lagstiftaren Yu Mei-Nu, ordförande för Association for International Human Rights, en nybildad underkommitté i Taiwans lagstiftande församling, som talade vid Taiwans lagstiftande Yuan.

”Igår var internationella dagen för mänskliga rättigheter, och vi gläds åt att det under gårdagens session antogs en resolution som uppmärksammar kinesiska samvetsfångar inklusive: demokratiaktivister, förespråkare för mänskliga rättigheter, Falun Gong-utövare och tibetaner”, sade Yu.

Lagstiftarna konstaterade i sin nya resolution: ”USA:s statliga departementets rapport om mänskliga rättigheter 2011 och den Amerikanska kongressens verkställande kommissionens årliga rapport om Kina 2011, tog upp både frågan om olaglig organstöld för transplantation från Falun Gong-utövare och dödsdömda fångar i Kina i vinstsyfte, och även det kinesiska kommunistpartiets (KKP) allvarliga förtryck som drabbar det tibetanska folket  i alla tibetanska regioner och på alla nivåer. Det är inte bara en policy med förföljelse och olagliga gripanden av tibetanska buddhistmunkar och nunnor i kloster, utan också fängslanden av kända sångare och författare medan de bedriver konstnärligt verksamhet, och det ökande förtryck som har lett till den chockerande serien självbränningar av tibetaner som protesterar mot det repressiva kinesiska styret.”

Theresa Chu, en människorättsadvokat, försåg lagstiftarna med en lista över fängslade Falun Gong-utövare.

”Det kinesiska kommunistpartiet har förföljt Falun Gong-utövare under de senaste 13 åren och otaliga Falun Gong-utövare har arresterats och fängslats i arbetsläger, fängelser och häkten”, sade hon.

Chu fortsatte: ”Listan innehåller 4 033 samvetsfångar och 1 854 av dem är Falun Gong-utövare som hålls olagligt fängslade av den kinesiska regimen, det största antalet på listan. Oräkneliga Falun Gong-utövare riskerar för närvarande brutal tortyr och organstölder medan de ännu är i livet, i Kina.”

Chow Mei-li, ordförande för Friends of Tibet, sade att det enda det tibetanska folket vill ha är frihet för Tibet och Dalai Lamas återvändande. Men hon tillade att fastän dessa förhoppningar är ganska enkla kan de för närvarande endast uttryckas genom självbränning i protest mot den kinesiska regimens järnhårda styre.

Chow uppmanade Taiwans regering att inkludera listorna över samvetsfångar i nästa omgång av förhandlingar över sundet mellan Taiwan och Kina.

Läs den ursprungliga artikeln på kinesiska.

Översatt från engelska.