loadingMannen är dekorerad med glada mandariner inför en drakdans i Shanghai den 8 februari som ett led i nyårsfirandet. Glad blir magen om du torkar mandarinskal och sedan använder dem att göra te på, när du har magsmältningsproblem. (Foto: Philippe Lopez / AFP)
Mannen är dekorerad med glada mandariner inför en drakdans i Shanghai den 8 februari som ett led i nyårsfirandet. Glad blir magen om du torkar mandarinskal och sedan använder dem att göra te på, när du har magsmältningsproblem. (Foto: Philippe Lopez / AFP)
Traditionell kinesisk kultur

Ta hand om magen under det kinesiska nyårsfestandet

Dr Jingzhen Hua & Barbro Plogander, Epoch Times

Världens största folkomflyttning pågår i Kina. Detta inträffar mellan den 3 och 18 februari då många reser till sina hemorter för att fira nyår. Väl hemkomna blir det mycket festande. En viktig aspekt för en hälsosam vinter är att mage och tarmar håller sig friska.

Det är lätt att frestas av alla goda rätter som finns på bordet. Det är lätt att stoppa i sig för mycket mat när man sitter där i glada vänners lag. Kineserna har en mångfald rätter, med massor av fisk och kött på bordet under nyårsfirandet.

De flesta av oss får bättre aptit, och äter mer än vanligt under vintermånaderna. Vill man underlätta matsmältningen bör man äta långsamt och med måtta. Matsmältningssystemet belastas extra när man äter och dricker mycket.

För att undvika att magsäck och mjälte skadas av den felaktiga kosten kan du koka shenqu (medicinsk surdeg), hagtorn, stekt malt, torkade mandarin- eller apelsinskal i vatten och dricka det som te. Det hjälper matsmältningen och förebygger magproblem.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingMannen är dekorerad med glada mandariner inför en drakdans i Shanghai den 8 februari som ett led i nyårsfirandet. Glad blir magen om du torkar mandarinskal och sedan använder dem att göra te på, när du har magsmältningsproblem. (Foto: Philippe Lopez / AFP)
Mannen är dekorerad med glada mandariner inför en drakdans i Shanghai den 8 februari som ett led i nyårsfirandet. Glad blir magen om du torkar mandarinskal och sedan använder dem att göra te på, när du har magsmältningsproblem. (Foto: Philippe Lopez / AFP)
Traditionell kinesisk kultur

Ta hand om magen under det kinesiska nyårsfestandet

Dr Jingzhen Hua & Barbro Plogander, Epoch Times

Världens största folkomflyttning pågår i Kina. Detta inträffar mellan den 3 och 18 februari då många reser till sina hemorter för att fira nyår. Väl hemkomna blir det mycket festande. En viktig aspekt för en hälsosam vinter är att mage och tarmar håller sig friska.

Det är lätt att frestas av alla goda rätter som finns på bordet. Det är lätt att stoppa i sig för mycket mat när man sitter där i glada vänners lag. Kineserna har en mångfald rätter, med massor av fisk och kött på bordet under nyårsfirandet.

De flesta av oss får bättre aptit, och äter mer än vanligt under vintermånaderna. Vill man underlätta matsmältningen bör man äta långsamt och med måtta. Matsmältningssystemet belastas extra när man äter och dricker mycket.

För att undvika att magsäck och mjälte skadas av den felaktiga kosten kan du koka shenqu (medicinsk surdeg), hagtorn, stekt malt, torkade mandarin- eller apelsinskal i vatten och dricka det som te. Det hjälper matsmältningen och förebygger magproblem.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024