Ta hand om magen under det kinesiska nyårsfestandet
Mannen är dekorerad med glada mandariner inför en drakdans i Shanghai den 8 februari som ett led i nyårsfirandet. Glad blir magen om du torkar mandarinskal och sedan använder dem att göra te på, när du har magsmältningsproblem. (Foto: Philippe Lopez / AFP)


Världens största folkomflyttning pågår i Kina. Detta inträffar mellan den 3 och 18 februari då många reser till sina hemorter för att fira nyår. Väl hemkomna blir det mycket festande. En viktig aspekt för en hälsosam vinter är att mage och tarmar håller sig friska.

Det är lätt att frestas av alla goda rätter som finns på bordet. Det är lätt att stoppa i sig för mycket mat när man sitter där i glada vänners lag. Kineserna har en mångfald rätter, med massor av fisk och kött på bordet under nyårsfirandet.

De flesta av oss får bättre aptit, och äter mer än vanligt under vintermånaderna. Vill man underlätta matsmältningen bör man äta långsamt och med måtta. Matsmältningssystemet belastas extra när man äter och dricker mycket.

För att undvika att magsäck och mjälte skadas av den felaktiga kosten kan du koka shenqu (medicinsk surdeg), hagtorn, stekt malt, torkade mandarin- eller apelsinskal i vatten och dricka det som te. Det hjälper matsmältningen och förebygger magproblem.