Ta hand om din hälsa på vintern
Även i Shanghai gäller det att klä sig varmt en kall vinterdag. (Foto: Philippe Lopez / AFP)


Kineser vill gärna leva ett friskt och sunt liv. De ägnar sin livsstil stor uppmärksamhet. Många lever efter råd som den traditionella kinesiska medicinen ger, inom denna vetenskap finns det olika metoder att följa för varje årstid. Det finns ett gammalt talesätt som lyder: ”Odla Yang under våren och sommaren och Yin på hösten och vintern”.

Vädret är kallt på vintern och då dominerar Yin. Naturens livsmekanismer har saktat ner och gömt sig. Till och med det strömmande vattnet blir till is och stannar sin rörelse. Allting döljer sig och det verkar som om naturen har stängt verksamheten och tagit semester.

I den mycket gamla boken ”Inner Channels”, på svenska ”Inre kanaler”, är ett av råden att gå till sängs tidigt på vintern. Dessutom råder den människor att alltid behålla sitt hjärta lugnt i alla situationer och inte bli alltför exalterade om det händer trevliga saker. Det lugna hjärtat ska vara där för att din aktiva energi (qi) ska vara dold.

Det är också viktigt att hålla sig varm för att undvika kyla.  Arbeta inte för mycket så att du svettas, allt för att undvika att det positiva qi (Yang Qi) skingras. På det här sättet kan människor gömma den positiva qi de har i sin kroppen och därmed anpassa sig till himlen och jordens princip om döljande på vintern.

Den viktigaste aspekten för att hålla sig frisk på vintern är att hålla sig varm. Det kan garantera en god blodcirkulation så att de sjukdomar som ofta uppträder på vintern, såsom stroke, högt blodtryck, hjärtsjukdomar och andra hjärt-kärlsjukdomar, kan undvikas.

Skulle man av misstag råka ut för kylan, kommer den kalla luften att invadera ens inre organ. En enkel kur som är lätt att göra är att stoppa ner fötterna i varmt vatten.