Syster Betty om Shen Yun som “ögonöppnande”
Syster Betty Mohammad kom för att se Shen Yun tillsammans med ett stort sällskap av vänner. (Foto: Albert Roman/Epoch Times)


Det storslagna och vackra hos Shen Yun tilltalar folk över hela världen, oavsett härkomst och bakgrund. En av dem som såg föreställningen i ASU Gammage Theater i Phoenix var Syster Betty Mohammad som kom med en stor grupp vänner.

Syster Betty började designa kläder med utgångspunkt i indiska sidensaris på 80-talet i Puerto Vallarta. Men innan dess bodde hon i San Fransiscos Bay Area där hon växte upp och dansade i en dansgrupp som fick möjligheten att framträda för den legendariska Katherine Dunham.

– Ojojoj, det var helt överväldigande. En mycket, mycket vacker föreställning. De är helt enastående, sade hon om föreställningen.

– Jag var alldeles häpen genom hela föreställningen. Jag tyckte verkligen så mycket om det. Jag är så glad att jag blev tillfrågad om att få se den, sade hon.

Hon fick höra om Shen Yun av Moder Tynnetta, som är artist och var gift med den nu bortgångne grundaren av Nation of Islam, Elijah Mohammad. Syster Betty var Mohammads sekreterare under ett år på 60-talet. 

– Varenda nummer var fantastiskt. Jag tyckte verkligen, verkligen väldigt mycket om det. Och jag önskar verkligen att jag kunde se dem om och om igen, sade hon.

Shen Yun har tagit som sitt uppdrag att återuppliva tusentals år med kinesisk kultur, vilken har tryckts ner av det nuvarande styret i Kina. Berättelserna och legenderna som åskådliggörs i föreställningen sträcker sig från tusentals år sedan fram till idag.

En del av danserna som handlar om dagens Kina tar upp Falun Dafa, en uråldrig, andlig metod som fått möta en brutal förföljelse sedan 1999.

Syster Betty sade att de här danserna var “tankeväckande”.

– Även om de här danserna ska utspela sig i Kina så sker det faktiskt överallt. Men det gav en effektfull förståelse av hur dagens civilisation är.

En del dansnummer stack särskilt ut, speciellt en där dansarna använder sidennäsdukar, tyckte hon.

– Det nummer som verkligen imponerade mest på mig var det med näsdukarna. De var så synkroniserade och de flödade så vackert på scenen. 

Den dansform som används är klassisk kinesisk dans, som Shen Yuns hemsida beskriver så här: ”Klassisk kinesisk dans har en lång historia på flera tusen år. Genom att fånga upp djupgående visdom från varje era och dynasti har den blivit ett komplett danssystem omfattande traditionella estetiska principer.”

– Alla rörelserna, med balansen och den vackra elegansen hos varenda en av artisterna, det är något att se. Väldigt vackert, sade hon.

Mycket av det vi känner till som akrobatik och gymnastik har faktiskt sitt ursprung i klassisk kinesisk dans, vilket är bevis på hur Kinas omfattande kultur influerar olika områden av våra sysselsättningar.

Syster Betty kunde också se sig själv [framöver] arbeta mot ett kulturellt framträdande, inspirerad av Shen Yun.

– Medan jag såg hela föreställningen, såg jag för mitt inre, eftersom jag dansade förut och är bekant med koreografi, att vi gör någonting kulturellt, liknande, med vackra tyger, vackra rörelser med armarna, sade hon.

Albert Roman och Ben Bendig rapporterade.

Shen Yun Performing Arts har tre turnerande kompanier samtidigt över hela världen. 
För mer information, se hemsidan www.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska