Syster Bernadette: Shen Yuns föreställning talar till själen
Syster Bernadette från Augustinerklostret i Salzburg och hennes bror, Bruno, såg Shen Yun Performing Arts i Salzburg, Österrike den 2 april. (Foto: Wong Jing / Epoch Times)


– Föreställningen är alltför värdefull för att kallas show, shower finns det hur många som helst. Den talade till min själ. Den är väl värd att se, sade syster Bernadette, nunna från Kloster Goldenstein i Salzburg.

Syster Bernadette och hennes bror Bruno satt i publiken på ett av världens största operahus, Grosses Festspielhaus. Operahuset är ett av Salzburgs mest imponerande, och tog fyra år att bygga. Det togs i bruk i mitten av 1960-talet.

– Jag blev djupt chockerad när jag insåg att dessa unga människor inte tillåts besöka Kina, deras förfäders land, sade hon.

Artisterna i Shen Yun utövar den andliga metoden Falun Dafa och följer principerna sanning, godhet och tålamod. Kinesiska kommunistpartiet förbjöd metoden 1999, då den hade blivit så populär att antalet utövare var större än antalet medlemmar i partiet.

– De här ungdomarna är hängivna. De och deras ledsagare ger verkligen allt. De har gett upp all sin fritid för att föra ut sin kultur, den sanna kinesiska kulturen, till resten av världen, sade Syster Bernadette.

På Shen Yuns hemsida berättas om den gamla kulturen: ”I 5 000 år blomstrade den gudomliga kulturen i Kina. Denna dyrbara skatt var dock nära att gå förlorad, men med den fantastiska musikens och dansens hjälp återför Shen Yun denna lysande kultur till mänskligheten”.

Näring för själen

Syster Bernadette tyckte att ”själva frågan om man tyckte om föreställningen var överflödig, eftersom denna föreställning är näring för själen. Man kan bara säga att den är helt otrolig”. Varje scen gav henne så mycket att det är bortom ord, sade hon.

Hon uttryckte sin förvåning över dansstycket ”Munkarna och rödgardisterna”. Som programboken förklarar ville det kinesiska kommunistpartiet förstöra traditionell tro. Därför tvingade de tonåringar att ansluta sig till Röda gardet. Dessa ungdomar var tvungna att resa över hela Kina, bränna böcker och rasera tempel. I denna dans ville Röda gardet driva ut munkarna från deras kloster, men det var omöjligt på grund av munkarnas övernaturliga färdigheter i kampsport.

– Jag chockerades av att munkarna genom böner och attityder förändrade rödgardisterna. Mest av allt, förvånades jag över det mod som munkarna visade. De lärde dessa vilsna ungdomar att det finns ett annat liv än det som de levde, sade Syster Bernadette.

Musik spelar en viktig roll

Renate Kirschke sade att Shen Yuns musik fyllde hennes sinne efter föreställningen på Grosses Festspielhaus, i Österrike. (Foto: NTD Television)

Renate Kirschke sade att Shen Yuns musik fyllde hennes sinne efter föreställningen på Grosses Festspielhaus i Österrike. (Foto: NTD Television)

Renate Kirschke, tidigare lärare i kommunikation, psykologi och sociologi, såg Shen Yuns avslutande föreställning på Grosses Festspielhaus, Salzburg den 3 april.

Hon fascinerades av den stora orkestern, särskilt då hon själv spelar fiol. Under pausen tittade hon på musikerna medan de stämde sina instrument.

– Jag förbluffades över de här ungdomarnas koncentration. Musiken spelar en viktig roll i att öppna människors hjärta. Koncentrationen hjälper musikerna att uppfylla denna roll, sade hon.

Föreställningen ”var på en hög nivå och helt utan kommersiella inslag”, sade Kirschke.

Oförglömlig musik och föreställning

Emma Holzleitner njöt av föreställningen och musiken som spelades av Shen Yuns orkester på Grosses Festspielhaus. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)

Emma Holzleitner njöt av föreställningen och musiken som spelades av Shen Yuns orkester på Grosses Festspielhaus. (Foto: NTD Television)

Emma Holzleitner, 10 år gammal, kunde inte ta blicken från scenen.

– När man koncentrerar sig på vad som händer på scenen och lyssnar på musiken, känner man kärleken till livet och kärleken till alla. Det var fantastiskt, sade hon.

– Jag har fortfarande musiken i huvudet, och den kommer att finnas kvar där ett bra tag. Jag fick höra underbara melodier, som jag aldrig kommer att glömma, sade hon.

Wang Jing och Heide B. Malhotra rapporterade

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Shen Yuns Europaturné 2016 fortsätter i Hamburg 9-10 april. Till danska Århus kommer Shen Yun 12-13 april.

Steely Dan-sångaren: ”Shen Yun ger inspiration till världen”

Musiker: Shen Yun är höjden av harmoni