Sysselsättningsgrad för högskoleelever i Kina ifrågasätts
Sysselsättningsgrad bland studenter publicerad av utbildningsministeriet har ifrågasatts. Många studenter har postat sina åsikter på en blogg för att avslöja de falska uppgifterna. (Foto: Stephen Shaver/ AFP/Getty Images)


Vid en presskonferens den 8 juli hävdade utbildningsministeriet i Kina att årets sysselsättningsgrad för studenter var 68 procent. Deras uppgifter visar att 4,15 miljoner studenter har hittat jobb, ett antal som har ökat med 44 000 studenter från förra året. Men många träder nu fram för att fråga om och ifrågasätta dessa uppgifter.

Hongkong-baserad Oriental Daily sade det vara otroligt att sysselsättningsgraden för studenter skulle kunna vara 68 procent under den nuvarande ekonomiska krisen. De påpekade på en stor skillnad angående procentsatsen från förra året, som var lägre trots att den ekonomiska nedgången inte fanns då.

Vid den senaste föreläsningen anmärkte utbildningsexperten och 21:a århundradets Utbildnings- och Forskningsinstitutets vicepresident Xiong Bingqi:

– Jag har märkt fram till mars i år att i vissa provinser var sysselsättningsgraden för utexaminerade från högskolan mindre än 8 procent och sysselsättningsgraden utexaminerade från juniorhögskolan var mindre än 9 procent. Dock var den publicerade procentsatsen så hög som 60 procent. 

Tusentals blogginlägg kan hittas på internet som avslöjar enligt deras mening bedrägliga uppgifter från utbildningsministeriet.

En nyligen utexaminerad högskoleelev från staden Huainan i Anhui-provinsen sade: 

– Var och en av oss var tvungen att lämna ett anställningsintyg med en arbetsgivares stämpel på till universitetet för att bevisa att vi har hittat ett jobb innan vi utexaminerades. Annars skulle vi inte kunna få våra examensbetyg. Det är så som sysselsättningsgraden beräknas.

Hongkongs media förklarade att studenterna förstår nog att sysselsättningsgraden minskar eftersom alla är medvetna om den rådande ekonomiska krisen. De säger att vad som verkligen är oroväckande är de falska uppgifterna som regeringen sprider.

Läs den ursprungliga kinesiska artikeln http://epochtimes.com/gb/9/7/11/n2586410.htm
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19620/