Syriska trupper fortsätter slå mot Hama
En medlem av en pro-islamisk grupp för mänskliga rättigheter håller upp en skylt med orden "Vi minns Hama," under en protestdemonstration mot Syriens president Bashar al-Assad och hans regim, utanför den syriska ambassaden i Ankara, Turkiet, den 1 augusti. (Foto: Adem Altan/AFP/Getty Images)


På måndagen fortsatte de syriska militärstyrkorna sin anstormning mot den protesterande staden Hama. Det är andra dagen av en intensifierad kamp mot staden. På söndagen gick stridsvagnar och militärtrupper in i staden och förstörde barrikader som invånarna byggt upp som en buffert mot det annalkande våldsamma angreppet.

Syriska människorättsgrupper uppskattar att ett hundratal människor dödades i städerna Hama, Deir Ezzor, Daraa och Idib på söndagen. På måndagen dödades fem civila i Hama och många fler skadades av den slumpmässiga beskjutningen från stridsvagnar, enligt den lokala samordningskommittén som ingår i den syriska människorättsorganisationen.

Staden Hama har fått en nyckelroll i protesterna mot den syriske presidenten Bashir al-Assads styre. Redan 1982 skedde där ett blodigt tillslag av Assads far då minst 10 000 människor dödades.

I det nuvarande upproret
har Hama varit belägrat en månad sedan en halv miljon människor gått ut på gatorna och krävt politiska reformer och att Assad ska avgå.

Med det intensiva tillslaget mot Hama har Assad ytterligare distanserat sig från sina löften om nationell dialog som en del av en lösning på oroligheterna i landet. Istället har ett internationellt ramaskri över Assads hantering av demonstrationerna intensifierats under de senaste dagarna.

– Jag är bestört över den syriska regeringens användning av våld och brutalitet mot sitt eget folk. Rapporterna från Hama är skrämmande och visar den sanna karaktären av den syriska regimen, sade USA:s president Barack Obama i ett uttalande på söndagen.

– Hans användning av tortyr, korruption och terror sätter honom på fel sida av historien och folket, sade Obama.

När den folkliga resningen i Syrien, som inspirerats av liknande protester över hela den arabiska världen, går in i sin femte månad har den skördat uppskattningsvis 1500 liv enligt människorättsgrupper.

Efter en uppmaning från Tyskland sammankallade FN:s säkerhetsråd till ett brådskande möte i New York på måndagen angående händelseutvecklingen i Hama.

En modifierad version av ett förslag till resolution som fördömer de syriska myndigheterna skickades runt på mötet. Ett tidigare förslag till resolution, som infördes av Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Portugal, stoppades av Kina och Ryssland i maj i år. Som permanenta medlemmar av säkerhetsrådet, tillsammans med USA, Frankrike och Storbritannien, har de vetorätt över alla beslut.

”Det står klart att president
Bashar al-Assad är ovillig att stoppa sina säkerhetsstyrkor så FN måste vidta kraftfulla åtgärder för att hejda denna våldsamma kampanj av förtryck”, sade Philip Luther, biträdande chef för Amnesty International i Mellanöstern och Nordafrika, i ett pressmeddelande på måndagen.

EU meddelade på måndagen att som svar på tillslaget mot staden Hama ska fem syriska tjänstemän, ”som är inblandade eller har samröre med det våldsamma förtrycket” få sanktioner utfärdade, bland annat reseförbud och frysning av tillgångar.

Översatt från engelska