Syriska sjukhus anklagas för tortyr av patienter
Protesterande syrier i Damaskus (från i mars förra året) Foto: AFP/Getty Images)


Skadade syriska demonstranter har fått utstå tortyr i statligt drivna sjukhus i hela landet, enligt Amnesty International, som sade att säkerhetsstyrkor har förvandlat sjukhusen till ”redskap för förtryck i sina ansträngningar med att krossa oppositionen.”

Den 39-sidiga rapporten, som består av patienters vittnesmål till den London-baserade människorättsgruppen, sade att minst fyra sjukhus har utsatt patienter som sökt behandling för tortyr, misshandel eller andra övergrepp.

Medicinsk personal på dessa sjukhus pressades också av syriska säkerhetsstyrkor att misshandla patienter eller förneka dem behandling med risk för att bli utsatta för tortyr eller att bli häktade, tillade rapporten.

Eftersom den syriska regeringen inledde sitt tillslag mot demonstranter och oppositionsgrupper i mars, uppskattar FN att mer än 3000 människor har dödats av säkerhetsstyrkorna. 

Människorättsgrupper och västmakterna har anklagat Damaskus för att föra en blodig kampanj mot oliktänkande och några har uppmanat president Bashar al-Assad att avgå.

Cilina Nasser, en forskare i Amnestys grupp för Nordafrika och Mellanöstern citerades på Amnestys hemsida där hon sade att upptäckterna var ”djupt oroande” och visade att den syriska regimen ”har gett säkerhetsstyrkorna fria tyglar på sjukhus” att tortera och misshandla skadade demonstranter.

”Det är oroande att upptäcka att många anser att det är säkrare att inte alls låta behandla allvarliga skador än att gå till riktiga sjukhus”, tillade hon. De medicinska inrättningarna inkluderar statligt drivna sjukhus i Banias, Homs och Tell Kalakh och det militära sjukhuset i Homs.

På militärsjukhus i Homs pratade en läkare med Amnesty på villkor att han fick vara anonym, och sade att han bevittnat hur fyra andra läkare och fler än 20 sjuksköterskor misshandlat patienter.

Rapporten ger en redogörelse av en medvetslös patient som i augusti sändes till National Hospital i Tell Kalah. När han återfick medvetandet hoppade flera sjuksköterskor och säkerhetspersonal ”plötsligt på honom och började misshandla och slå honom,” sade ett vittne.

Amnesty sade att sjukhus både har vägrat ta emot patienter och avlägsnat dem från sjukhus.

För en månad sedan stormade säkerhetsstyrkorna al-Birr wa al-Khadamat-sjukhuset i Homs och sökte efter en befälhavare för rebeller. När de inte kunde hitta honom arresterade de 18 sårade patienter, enligt rapporten, med hänvisning till vittnen. En medvetslös patients respirator togs bort med våld innan han fördes bort.

På grund av den syriska regeringens blockad mot telekommunikation och mot journalister är det svårt för nyhetsbyråer att bekräfta rapporter om tortyr eller annan misshandel som säkerhetsstyrkorna är skyldiga till.

Översatt från engelska