Syriska regimen beredd att utväxla fångar
På nyhetsbyrån Sanas bild ses president Bashar al-Assad hälsa på kvinnor som hållits som gisslan av regeringsmotståndare sedan 2013.  Foto: Sana via AP


Den syriska regimen har utväxlat fångar i utbyte mot gisslan som hålls av rebeller, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana inför fredssamtalen som ska hållas i Kazakstans huvudstad Astana.

”Regeringen är redo . . . som en del av ansträngningarna inför nästa möte i Astana att utväxla fångar i utbyte mot män, kvinnor och barn – civila och soldater – som kidnappats av terrorister”, skriver Sana.

Kazakstan har inbjudit syriska oppositionen och företrädare för regeringen till fredssamtalen. Den första rundan förra månaden arrangerades av Ryssland och Iran, som stödjer regimen och Turkiet som stödjer regeringsmotståndare.

I förra veckan överlämnade myndigheterna 55 fångar – de flesta var kvinnor och åtta var barn – i utbyte mot frigivningen av 55 civila, däribland 19 barn, från kuststaden Latakia som hållits fångna av rebeller sedan 2013.

Officiella medier visade bilder på president Bashar al-Assad och hans fru Asma al-Assad när de tog emot den tidigare gisslan.

Samtalen i Astana på onsdag och torsdag kommer att följas av en ny runda FN-stödda fredssamtal i Genève den 20 februari.

Kriget i Syrien har krävt över 310 000 liv sedan det utbröt 2011.

(TT-AFP)