Syriska diplomater avvisas efter massakern i Houla
FN:s överkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, vid en presskonferens i Dakar, Senegal den 16 mars. (Foto: Seyllou/AFP/Getty Images)


På tisdagen avvisade flera västländer sina syriska diplomater i protest mot förra veckans massaker i Houla. FN:s överkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay,  säger att morden kan vara ett brott mot mänskligheten.

– De urskillningslösa och troligen avsiktliga morden i Houla kräver utredning av en internationell och oberoende organisation, sade Pillay.

Fler än 100 människor dog i massakern och de flesta var kvinnor och barn. Många sköts på nära håll eller utsattes för ett fruktansvärt fysiskt trauma, enligt rapporter.

Den syriska regeringen har en rättslig och moralisk skyldighet att till fullo stödja en sådan utredning av massakern och vidta konkreta åtgärder för att förhindra liknande händelser, sade Pillay.

Den syriska regimen har förnekat allt ansvar för händelsen och lägger skulden på terroristgäng, en term som ofta används om medlemmar av oppositionen och rebeller.

Kanada, Frankrike, Australien, Spanien, Belgien och Italien avvisar alla sina respektive syriska diplomater i protest mot massakern, rapporterade AFP.

”Kanada och våra partners talar klarspråk, samstämmigt, och säger att dessa syriska representanter inte är välkomna i våra länder medan deras ledare i Damaskus fortsätter att begå sina fruktansvärda mordiska handlingar”, sade Kanadas utrikesminister John Baird i ett uttalande.

Australiens utrikesminister Bob Carr sade att utvisningen kommer att öka pressen på den syriska regimen.

”Avvisningen av den syriska diplomaten sänder ett tydligt budskap till Damaskus att Australien är bestört över denna massaker och vi kommer att driva ett enat internationellt samarbete för att ställa de ansvariga till svars”, sade Carr i ett uttalande.

Översatt från engelska