Syriens största demonstration hittills
En turist fotograferar en vägg dekorerad med affischer av Syriens president Bashar al-Assad i den gamla staden i Damaskus den 2 april 2011. (Foto: Anwar Amro/AFP/Getty Images)


Tiotusentals syriska regeringsfientliga demonstranter höll på fredagen sin hittills största protestdemonstration i Damaskus. Säkerhetsstyrkor svarade med tårgas och batonger, enligt en rapport från BBC.

Den senaste månaden har syriska demonstranter protesterat i flera städer, främst i den sydliga staden Daraa. FN-tjänstemän uppskattar att minst 200 människor dödats i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor.

Hittills har de syriska demonstranterna krävt reformer och ett slut på de 48-åriga undantagslagarna. Men på fredagen hördes några demonstranter kräva president Bashar al-Assads avgång, enligt BBC.

En del skanderade ”Vi vill ha frihet,” enligt Associated Press (AP).

Förutom i Damaskus demonstrerade tusentals människor också i Daraa, Latakia, Banias och flera andra städer, enligt nyhetsbyrån.

Tidigare denna månad sade Assad att hans regering skulle gå med på en del av demonstranternas krav.

I TV-sändningar och uttalanden påstår Assad att utländska krafter försöker ta över makten och det syriska folket. Han har också ombildat sitt kabinett och tillsatt en ny premiärminister. Kritiker hävdar dock att det bara är en fasad av förändring.

Assads mer tydliga budskap till demonstranterna är användningen av säkerhetsstyrkor för att slå ner dem. Det finns även rapporter om krypskyttar som skjuter mot demonstranter.

Demonstranter höll på fredagen upp gula kort (som i en fotbollsmatch) som en varning till Assad. ”Detta är vår första varning, nästa gång kommer vi att visa röda kort,” berättade en anonym demonstrant för AP.

FN:s rättighetsexperter uppmanade på fredagen Assads Baathregim att stoppa repressalierna mot demonstranter, journalister och försvarare av mänskliga rättigheter i landet.

– Skarp ammunition används utanför de föreskrivna gränserna och i uppenbar strid med internationell rätt. Skjutvapen får endast användas i självförsvar eller för försvar av andra, säger Christof Heyns, FN: s särskilde rapportör om godtyckliga avrättningar.

Översatt från engelska