Syrienkrisen distraherar G20-mötet
Solen går ner över Finska viken under G20-mötet den 5 september i Sankt Petersberg. (Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP)


Efter besöket i Stockholm åkte president Barack Obama till Sankt Petersburg i Ryssland för att delta i G20-gruppens toppmöte den 5 och 6 september.

Trots det något frostiga förhållandet mellan Ryssland och USA skakade de två ledarna hand och småpratade när Obama anlände i en bil dekorerad med både den amerikanska och ryska flaggan.

Krisen i Syrien finns inte formellt med på toppmötets dagordning men vid sitt öppningsanförande berättade Rysslands president Vladimir Putin att några deltagare bett om tid för att diskutera ”mycket akuta frågor av internationell politik, särskilt situationen i Syrien.

Putin föreslog att frågan skulle diskuteras under middagen ”så att vi först kan diskutera de ekonomiska problem som vi samlats här för, sade han enligt BBC.

Strax efter ankomsten till Sankt Petersburg hade president Obama ett informellt samtal med Japans premiärminister Shinzo Abe. De båda var överens om att användningen av kemiska vapen var en tragedi. Men Abe har inte gjort något offentligt uttalande om att han stöder ett militärt angrepp.

Obama har även planerat liknande möten med Frankrike och Kinas ledare på fredag, skriver Huffington Post.

Enligt Telegraph sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel till reportrarna att hon inte trodde att G20-ledarna skulle kunna enas om vad man ska göra åt krisen i Syrien.

Storbritanniens premiärminister David Cameron sade på mötet att Storbritannien har fler bevis på att kemiska vapen använts i Syrien.

”Vi har just tittat på några prover tagna från Damaskus i Porton Downlaboratoriet i Storbritannien vilket ytterligare visar att kemiska vapen använts i en förort till Damaskus”, sade han till BBC.