Syrien torterar och dödar barn systematiskt enligt FN
Navi Pillay, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter (Foto: AFP/Getty Image)


Syrien fängslar och torterar barn systematiskt vid sina tillslag mot oliktänkande, sade Navi Pillay, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

I en intervju med BBC förra veckan, sade Pillay att president Bashar al-Assad har makten att kunna stoppa tillslagen genom att ge en order.

– Det finns tillräckligt med bevis som visar att många av dessa handlingar begås av säkerhetsstyrkorna och de måste ha fått godkännande från högsta nivå, sade hon.

Pillay sade att FN troligtvis har samlat in tillräckligt med bevis som kan skickas till den Internationella brottmålsdomstolen för att få en arresteringsorder utfärdad.

– Oavsett syftet, har de gått in för att slå till mot barnen i stort antal. Hundratals har fängslats och torterats, det är helt fruktansvärt, sa Pillay.

– Barn får sina knän sönderskjutna, sitter fängslade tillsammans med vuxna under omänskliga förhållanden, nekas medicinsk behandling för sina skador, hålls antingen som gisslan eller som informationskälla.

Assad och höga syriska myndighetspersoner ska ställas till svars, tillade hon.

Det finns ingen preskriptionstid så människor som Assad kan fortsätta under mycket lång tid, men en dag kommer de att ställas inför rätta, sade Pillay.

Hennes kommentarer kom en dag efter att Syrien accepterat en fredsplan som utarbetats av FN och Arabförbundets sändebud Kofi Annan, mitt ibland spekulationer om morden och repressalierna skulle fortsätta. FN uppskattar att 8000 personer, främst civila, har dödats sedan mars förra året.

Artikeln på engelska.