Syrien närmar sig inbördeskrig
Demonstranter skanderar slagord mot Syriens president Bashar al-Assad under en demonstration efter fredagsbönen i Istanbul den 12 augusti (Foto: Mustafa Ozer/AFP/Getty Images)


Situationen i Syrien kan nu närma sig en kritisk punkt när det statliga förtrycket mot obeväpnade demonstranter har eskalerat till nya nivåer bland annat i staden Homs. Medan oppositionen hittills varit bestämd på att inte ta till vapen, tror Mellanösternexperten Gary C. Gambill att inbördeskrig nu är ”oundvikligt”.

På måndagen rapporterade den lokala samordningskommittén (LCC) att situationen i staden Homs har blivit mycket allvarlig. LCC är en paraplyorganisation som bildades för att hjälpa till att organisera protester i städer över hela Syrien.

Syriska styrkor beskjuter urskillningslöst olika stadsdelar i Homs, enligt LCC. De har också börjat systematiskt avrätta fångar som ”en planerad, samordnad strategi som avser att terrorisera folket  i staden och visa dem till vilket pris man deltar i revolutionen mot regimen,” säger LCC.

Till skillnad mot Libyen har den syriska oppositionen hittills hållit sig till fredliga metoder. Den avvisar även utländsk inblandning, särskilt från väst.

Ändå kvarstår frågan om hur mycket mer terror det syriska folket kan ta emot utan att slå tillbaka, och vad de skulle ta till om den nuvarande trenden av eskalerande våld fortsätter.

– Det libyska exemplet är fruktansvärt. Vi vill inte att samma sak ska ske i Syrien, säger Hozan Ibrahim, talesman för LCC, för att betona vikten av fortsatta fredliga protester.

Han säger att folket kommer att hitta på nya fredliga taktiker för att ta itu med regimens ökade våld. Han tror att om våldet mot civila fortsätter att öka, kommer det att nå en punkt där officerarna kommer att hoppa av från militären.

Gary Gambill, redaktör för Philadelphia-baserade Middle East Forum, har en annan syn. Han säger att han tror att regionen redan har tagit ett oundvikligt steg mot inbördeskrig.

”Konflikten är redan polariserad enligt religiösa linjer. De flesta demonstranterna är [arabiska] sunniter medan de flesta som skjuter mot dem är alawiter, den religiösa minoriteten som dominerar regimen. De flesta arbetsföra syrierna vet hur man avfyrar en pistol. Det kommer att bli väldigt våldsamt, det är bara en tidsfråga”, skrev han i ett epostmeddelande till Epoch Times..

Han säger att frågan om utländsk inblandning inte kan påverka denna utveckling så mycket. I de områden där upproret pågår är sunniterna fler än alawiterna, fem mot en. Radikala sunniter kommer att kunna smuggla in vapen från grannländerna Libanon, Jordanien eller Irak och organisera ett väpnat motstånd på egen hand.

Hoppet om att officerarna kommer att hoppa av kompliceras också av det faktum att det inte finns någon säker zon för dem att hoppa av till, som det fanns i Libyen. Om en sådan situation skulle uppstå kan sunnitiska officerare börja desertera men de har i allmänhet inte tillräcklig makt för att dra hela enheter över till andra sidan. Alawiterna kommer att hålla sig till regimen, sade Gambill.

Enligt jordanska nyhetsbyrån Petra uppmanade Jordaniens premiärminister Marouf al Bakhit sin syriska motsvarighet Adel Safar på måndagen att stoppa våldet, genomföra reformer och inleda en dialog till förmån för det syriska folket.

”Vi i Jordanien väntar konkreta och angelägna åtgärder inom en snar framtid,” sade Al Bakhit till Safar, rapporterar Petra.

Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu var ännu frispråkigare vid en presskonferens, som också hölls på måndagen, och krävde ett omedelbart och villkorslöst slut på de militära operationerna.

Detta är Turkiets ”sista ord”, sa han och tillade: ”Om dessa operationer inte slutar finns det inget kvar att säga om de åtgärder som måste vidtas”, rapporterade Reuters.

Medan LCC:s talesman Ibrahim inte vill se direkta ingripanden från Turkiets sida heller, har han en lista över politiska och diplomatiska åtgärder som han hoppas Turkiet kommer att vidta för att försvaga al-Assads regim.

”Avlegitimisera regimen och dra tillbaka ambassadörerna, stoppa all kommersiell verksamhet med regimen och personer i dess närhet. En del av dessa har redan påbörjats. Dessutom hoppas jag att de kommer att börja stödja upproret på ett mer direkt sätt och inte bara med enstaka uttalanden”, sade han.

Gambill tolkar Davutoglus ord som en signal att Ankara är redo att stå upp mot sin forna allierad. Han tror att Turkiets nyfunna ledarskapsambitioner i regionen kräver att de tar en ledande roll i alla försök från Syriens grannar att konfrontera al-Assads regim. Gambill säger att ett turkiskt militärt drag är troligt, ”om så bara för att hejda flödet av flyktingar över gränsen från Syrien.”

Översatt från engelska