Syrien höll val under pågående generalstrejk
En syrisk man lämnar sin röst i en vallokal i Damaskus, Syrien, den 12 december. (Foto: Louai Beshara/AFP/Getty Images)


På måndagen hölls lokala val i Syrien men valdeltagandet förväntades bli lågt på grund av det pågående våldet och aktivister som manade till bojkott och strejk mot president Bashar al-Assads regim.

Den statsstyrda televisionen rapporterade om händelsen och sade att ”syrianer över hela landet strömmade till valurnorna” och visade bilder av väljare som lämnar sina valsedlar på flera ställen i landet.

Cirka 43 000 kandidater tävlade om runt 17 500 platser i 1 337 administrativa enheter över hela Syrien.

Den statliga televisionen citerade premiärminister Adel Safar när han sade att Syrien är i ett ”kritiskt skede” och att valet skulle ge syrierna möjlighet att ”förena insatserna för att skydda vårt hemland mot konspiratoriska planer”, vilka man brukar skylla på beväpnade terrorister och främmande makter.

Sedan mars har säkerhetsstyrkor, på regeringens order, brutalt slagit ner mot oliktänkande och regeringsfientliga demonstranter.

Samtidigt som man höll val uppmanade aktivister till generalstrejk över hela landet för att värna om människors värdighet och för att protestera mot Syriens utbredda anvädning av våld mot demonstranter.

I Idlibprovinsen, som ligger nära den turkiska gränsen, anslöt sig invånare och företagare i staden Idlib fullt ut till generalstrejken som kom att omfatta skolor, företag och butiker, enligt det London-baserade Syrian Observation for Human Rights.

Aktivistgruppen sade att efter strejken använde Syrien sin vanliga terrortaktik och gav säkerhetsstyrkorna order att urskillningslöst avfyra tunga maskingevär för att, i allt väsentligt, förvandla Idlib till en ”spökstad”.

I vissa städer ”gjorde regimstyrkorna inbrott och plundrade butiker som en form av straff”, lade gruppen för mänskliga rättigheter till i en sammanfattning av strejkaktiviteter på sin webbplats. De skrev också att de mottagit rapporter om utbredd beskjutning med maskingevär från säkerhetsstyrkor och regimstödda miliser som kallas Shabiha.

En stor del av Damaskus
och andra städer har anslutit sig till strejken, vilken enligt uppgift är den största som hållits under nio månader av protester och våld.

”För första gången har vi sett stängda affärer i stora delar av Damaskus och det har spridits till de flesta av förorterna och provinserna. Målet är att nå en civil olydnad som omfattar alla sektorer och tvingar regimen att backa”, sade Rima Fleihan, medlem i oppositionsgruppen Syrian National Council, enligt al-Arabiya TV.

Guvernören i Hama hotade att stänga butikerna i staden men säkerhetsstyrkorna varnade att de skulle sätta eld på butikerna som straff, sade Ali Hassan, en talesman för Syrian National Council, till TV-stationen.

Arabförbundet, grannlandet
Turkiet och västerländska nationer har fördömt Syriens konstanta användning av våld mot oppositionella grupper och utfärdat sanktioner mot Syriska banker och företag, frusit de höga tjänstemännens tillgångar och infört reseförbud. Arabförbundet uteslöt Syrien förra månaden efter att de har underlåtit att uppfylla flera tidsfrister för att stoppa våldet och låta oberoende utredare att komma in i landet.

Den syriska aktivistgruppen, lokala samordningskommittén, sade att minst 36 människor dödades mellan söndag och måndag, däribland sju barn och fem kvinnor. FN uppskattar att minst 5000 människor har dödats i oroligheterna.

Översatt från engelska