Sydkoreas president svarar på hotet mot säkerheten
En multinationell utredningsgrupp drog slutsatsen att en nordkoreansk torped sänkte det sydkoreanska krigsfartyget Cheonan den 26 mars varvid 46 besättningsmän dödades. (Foto: Song Kyung-Seok/Getty bilder)


Sydkoreas president Lee Myung-bak höll krismöte med nationella säkerhetsrådet på fredagen. Det skedde dagen efter att Sydkorea meddelat att man har överväldigande bevis på att en nordkoreansk ubåt hade gått in i landets farvatten i mars och attackerat krigsfartyget Cheonan varvid 46 besättningsmän dödades.

– Det var en militär provokation och kränkning av FN-stadgan, avtalet om vapenvila och det grundläggande interkoreanska avtalet, sade Sydkoreas president Lee Myung-bak.

Lee säger att det kommer att bli en noga övervägd reaktion på händelsen.

– Vi har inte råd med det minsta lilla misstag och kommer att vara mycket försiktiga i alla motåtgärder vi vidtar, sade den sydkoreanske presidenten.

Det är första gången som Lee kallade det nationella säkerhetsrådet till möte efter att Nordkorea genomförde sitt andra kärnvapenprov 2009.

Yonhap News rapporterade att Sydkorea och USA överväger att uppgradera larmberedskapen beträffande Nordkorea allteftersom spänningar tilltar.

Nordkorea säger att halvön är på väg mot krig och att Norr är berett att riva upp alla avtal med Söder.

I stället för militäraktioner säger Sydkorea att det kommer att trycka på det internationella samfundet för att få det att vidta åtgärder, troligtvis införa fler sanktioner mot Nordkorea.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35931/