Sydkoreas president öppnar för samtal med Nordkorea
Sydkoreas president Lee Myung-Bak framförde sitt TV-sända nyårstal i Seoul den 2 januari. Lee sade att dörren är öppen för bättre gränsöverskridande förbindelser med Nordkorea men lovade att kraftfullt besvara eventuella provokationer. (Foto: Dong-A-Ilbo/AFP/Getty Bilder)


Lee sade att i och med den starke ledaren Kim Jong Ils död finns det ”ett gyllene tillfälle” för Nordkorea att förbättra relationerna med sin södra granne, rapporterade Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap. Kim Jong Ils son, Kim Jong-Un, född 1983, tog över makten för över två veckor sedan.

”Det viktigaste målet just nu är fred och stabilitet på den koreanska halvön”, sade Lee och tillade att Seoul kommer att ”reagera starkt” på alla provokationer från Norr.

Lee sade också att om Nordkorea samarbetar, kommer Sydkorea att kunna ge stöd till den isolerade nationen där hungersnöden är utbredd.

”Om Nordkorea träder fram ärligt och uppriktigt, kommer vi att kunna öppna en ny era för den koreanska halvön tillsammans”, sade han med hänvisning till att landet avbröt sitt omtvistade kärnenergiprogram.

Om Nordkorea inställer sitt kärnenergiprogram, ”bör sexpartssamtalen kunna återupptas”, sade Lee, enligt Reuters. ”Genom ett sexpartsavtal är vi beredda att lätta på Nordkoreas oro om säkerhet och ge nödvändiga resurser för att blåsa nytt liv i dess ekonomi.”

Sexpartssamtalen med båda koreanska staterna, USA, Japan, Ryssland och Kina har stått stilla sedan 2008 då Nordkorea övergav dem.

Översatt från engelska