Sydkoreas president: G20-mötet gör ”stora framsteg”
G20-mötet: USA:s president Barack Obama och Sykoreas president Lee Myung-bak på en presskonferens efter mötet den 11 nov i Seoul, Sydkorea. (Sydkoreas presidenthus via Getty Images)


Under fredagsmorgonen i Korea hade representanter för G20-länder till synes gjort framsteg rörande beslut om valuta- och bytesbalansfrågan som har varit fokus på G20-mötet i Seoul.

– Det har gjorts stora framsteg, sade Sydkoreas president Lee Myung-bak vid första sessionsmötet under fredagen, trots att han inte speficerade vad som exakt bestämts under förhandlingarna, enligt Sydkoreas Yonhap News Agency.

Genombrottet är att förhandlare gick med på att ta ett steg mot ”mer marknadsbestämda valutakurser”,enligt en källa inom Koreas regering,  rapporterade Yonhap. Detta är i stort sett vad finansministrarna och centralbankerna kommit överens om under G20-mötet i oktober i Gyeongju, Sydkorea.

Detta framgår också i kommunikén från mötet i onsdags som Dow Jones Neswires skrev om: ”Vi kommer att ta ett steg mot en mer marknadsbestämd valutakurs och öka valutakursens flexibilitet för att reflektera bakomliggande ekonomiska fundament.”

Flera formella överrenskommelser i frågor om bytesbalanser och valuta kommer att meddelas av Lee på fredagseftermiddagen, sydkoreansk tid.

G20-mötet med finansministrarna och centralbankscheferna förra månaden gick med på att gå mot marknadsdrivna valutakurser och minska de alltför stora obalanserna samt behålla de befintliga obalanserna på hållbara nivåer.

Men Federal Reserve i USA meddelade en vecka senare att man skulle pumpa in 600 miljoner dollar in i den amerikanska ekonomin för att stimulera tillväxten. Med denna policy av ”kvantitativa lättnader” hoppas USA kunna pressa ner dollarns värde och göra den amerikanska exporten mer konkurrenskraftig.

Många tillväxtekonomier, däribland Kina och Brasilien, är emot kvantitativa lättnader och hävdar att de kommer att skjuta in ”heta pengar” till deras marknader, driva upp värdet på deras valutor, spä på inflationen och öka priserna på råmaterial.

Tyskland anslöt sig också till denna kritik och sade att kvantitativa lättnader skulle undergräva USA:s ansträngningar att få den kinesiska regimen att stoppa undervärderingen av yuan.

Men efter en frågestund med journalister och ett tal med Barack Obama i torsdags, stod president Lee på USA:s sida.

-Vad som är viktigast för oss och för alla i hela världen, inklusive amerikanerna, är att USA:s ekonomi är stark, återhämtar sig och fortsätter att växa, sade han, enligt ett pressmeddelande från Vita Huset.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45840/