Sydkoreansk semesterö drar till sig kinesiska "investeringsinvandrare"
30 procent av de som bor i dessa lyxvillor på ön Jeju är koreaner och 60 procent är kineser. Här behöver inte kineser oroa sig för språkproblem eftersom skyltarna är på kinesiska. Det är med andra ord ett Chinatown på Jeju i Sydkorea. (Foto: Epoch Times arkiv)


Turister och investerare från Kinas fastland pumpar in kapital i  den sydkoreanska ön Jeju i en rasande takt på grund av en inbjudande politik som kallas ”investeringsinvandring”.

För att få igång utvecklingen i Jeju, en naturnära semesterö känd från koreanska dramafilmer, införde öns ledning ett politiskt program i februari 2010. Det går ut på att utlänningar investerar motsvarande 3 miljoner kronor i spaanläggningar, restauranger eller andra sport- och nöjesanläggningar på ön Jeju i utbyte mot permanent uppehållstillstånd i Sydkorea.

Efter fem år får investeraren permanent uppehållstillstånd och får tillgång till utbildning och sjukvård.

Jeju är också en av de bästa platserna för tjänstemän i kommunistpartiet och rika affärsmän på flykt, som för över sina tillgångar utomlands av rädsla för att regimen riskerar att kollapsa.

Efter att ha investerat i europeiska och nordamerikanska fastighetsmarknaden riktar nu fastlandskineser blickarna mot det närliggande Sydkorea, enligt rapporter från fastlandsmedier.

En rapport från Korea Trade Investment Promotion Agency (KOTRA) visar att vid slutet av september 2013 hade antalet utländska besökare till Jeju överstigit 2 miljoner, och att 75 procent, eller 1,5 miljoner, är från Kina.

En representant för
KOTRA påpekade att vid slutet av 2010 ägde kineser 49 000 kvadratmeter mark på Jeju. I mars 2013 hade siffran ökat till 485 000 kvadratmeter, en niofaldig ökning på två år.

De här siffrorna visar att kineser inte bara investerar i fastigheter på Jeju som utvecklare inom turism och rekreationsanläggningar, utan också etablerar konsortium för att utveckla små till medelstora anläggningar.

Invånare på Jeju har visat sitt missnöje över det stora tillflödet av kinesiskt kapital och nya invånare, genom att jämföra ön med Hainan (en kinesisk ö som är känd för sin turism).

Myndigheterna på Jeju överväger nu att öka investeringssumman till ett minimum av motsvarande 6 miljoner kronor, och därmed begränsa antalet utlänningar som kan få permanent uppehållstillstånd till ungefär 6 000. Myndigheterna har sett att överutveckling på ön kan skada miljön, och tillströmningen av det ökade antalet fastighetsägare kan negativt påverka Sydkoreas suveränitet över sitt eget territorium.

Översatt från engelska.