Sydkoreansk föreställning hindras för tredje gången av kinesiska kommunistpartiet
Konserthallen COEX i Sydkorea får inte möjlighet att öppna portarna för NTDTV:s nyårsgala.


I dagsläget är det oklart om föreställningen The Chinese New Year Spectacular i Seoul den 24 april kommer att framföras eftersom COEX-teatern (den koreanska nationalteatern) hävt kontraktet, efter påtryckningar från det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

Liknande föreställningar som tidigare arrangerats av den koreanska avdelningen av New Tang Dynasty Television (NTDTV) har alla ställts in. Media i Korea har också kritiserat den koreanska regeringen för att böja sig för Kina.

Den 14 mars meddelades koreanska NTDTV att de hade beslutat att bryta kontraktet som skrevs under i år. De hävdade att det inte skulle vara passande för COEX att hålla en sådan storskalig internationell föreställning som the Divine Performing Arts Troupes. Ytterligare förklaringar angavs inte.

Talesmannen för koreanska NTDTV Zhao Yongkou, sade att liknande föreställningar som varit inbokade i februari 2006 och januari 2007 också ställts in. Den koreanska pressen har upprepade gånger rapporterat om bevis för att KKP har utövat påtryckningar på den koreanska regeringen för att stoppa föreställningen.

I februari förra året hade NTDTV bokat in 2006 Chinese New Year Gala-föreställningen vid KBS-teatern. Dock bröts kontraktet mindre än en halvmånad innan föreställningen och Shao fick ett meddelade om att Sydkoreas utrikesministerium formellt utfärdat dokument med begäran att KBS skulle annullera galan.

KKP har åter igen tryckt på COEX-teatern att bryta kontraktet genom det koreanska utrikesministeriet och kulturministeriet för att ställa in 2007 Chinese New Year Spectacular. De hotade teatern med att ställa in deras kommande föreställningar i Kina i juni.

Stora medier i Sydkorea såsom Chosun Ilbo, nyhetsbyrån Yonhap och Kyung Hyang Daily News har kritiserat den koreanska regeringens omoraliska kapitulering inför KKP. En av Chosun Ilbos ledare sade: ”Ett andetag från den kinesiska regimen sprider sig som en tyfon. Det är inte första gången något sådant händer.”

Gruppen Divine Performing Arts Troupe är huvudaktörer i den årliga NTDTV:s Chinese New Year-föreställning. Deras 30-städers turné började i januari 2007 och har underhållit publiken världen över. I turnén ingår celebriteter som Cyril Dabydeen, som fått Canada Governor General’s litteraturpris; 1963 Oscars-vinnare för bästa kvinnliga skådespelerska Patricia Neal; och Watanabe, hedersmedlem i den välkända japanska truppen Takarazuka Revue.

KKP:s störningar har skett på varje ort där ”Spectacular” hållits. De har pressat VIP:s att inte delta, fått sponsorer att drar tillbaka sin sponsring och hindrat artister att framträda. KKP:s försök har misslyckats i de flesta fall.

Originalartikel” target=”_blank”>engelsk version.