Sydkoreansk delegation i Afghanistan försöker få gisslan fri
Sydkoreaner håller ljusvaka och kräver att de sydkoreanska trupperna dras tillbaka från Afghanistan och att de kidnappade sydkoreanerna släpps fria. (Foto: Sung-Jun/Getty Images)


En sydkoreansk delegation har anlänt till Afghanistan för att inleda förhandlingarna som syftar till att frige de 23 sydkoreanerna som kidnappats av militanta talibaner.

Delegationen väntas ha samtal med de afghanska myndigheterna och om möjligt med de talibanska kidnapparna som rövat bort sydkoreanska kristna evangelister. De befann sig på en buss mellan Kabul och Kandahar när de kidnappades i torsdags.

Talibanerna satte kl 19.00 på söndagen som sista tidpunkt för ett svar på sitt ultimatum om att de sydkoreanska trupperna ska lämna Afghanistan. Sydkorea har sagt att man kommer att ta hem sina 200 soldater vid slutet av året som man redan tidigare planerat.

Förhandlingarna om den sydkoreanska gisslans öde kommer att ske samtidigt som myndigheterna försöker bekräfta två tyskars öde, vilka i förra veckan också togs som gisslan av talibanerna.

Talibanerna påstås ha dödat de båda tyskarna men de afghanska och tyska myndigheterna säger att de tror att en i gisslan dog av hjärtattack och att den andra fortfarande lever.

Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier säger att tysken som fick hjärtattack till synes var ett offer för stress. Han säger även att Tyskland gör sitt yttersta för att rädda den andre fångens liv. De två männen kidnappades i torsdags i centrala Afghanistan. Enligt talibanerna har utlänningarnas fem afghanska kollegor dödats.

Den tyska kanslern
Angela Merkel har avvisat talibanernas krav och säger att de 3000 tyska soldaterna i Afghanistan kommer att vara kvar där som utfästs.

Till denna rapport har information tillförts från AP, AFP, Reuters och Bloomberg.

Översatt från originalartikel” target=”_blank”>