Sydkoreansk ambassadchef dog efter matförgiftning i Kina


Whang Joung Il, en sydkoreansk ambassadchef i Kina, drabbades av svår diarré efter att ha ätit en smörgås som han köpt i närheten av arbetsplatsen. Han avled på en kinesisk klinik medan man gav honom dropp. Kina undersöker skälet till hans död. Återigen ifrågasätts trovärdigheten hos Kinas livsmedelskontroll och dess statskontrollerade media.

Koreansk media rapporterade att 52-årige Whang var vid god hälsa innan sin plötsliga död i Peking i förra söndagen. På lördagkvällen åt han en smörgås som han köpt i en närbelägen mataffär medan han arbetade på sitt kontor. Han drabbades av svår diarré och morgonen därpå begav han sig till en klinik i ambassaddistriktet för att få behandling. Efter att han legat med dropp i ungefär 20 minuter fick han plötsliga andningssvårigheter och avled.

Den koreanska tidningen Chosun Ilbo rapporterade att kinesisk polis och hälsodepartement undersöker Whangs död och har lovat överlämna sina resultat till koreanska ambassaden i Kina så snart som möjligt. Nyhetsrapporten sade att den koreanska ambassaden i Kina misstänker att dödsorsaken kan vara smörgåsen som Whang åt kvällen före sin död. En annan misstänkt orsak är det dropp han fick, antingen hastigheten på det eller den medicin som gavs.

Den kinesiske skribenten och kommentatorn Zhao Dagong sade att livs- och läkemedelssäkerhet samt säkerhet inom Kinas vårdsystem har varit en källa till skräck för kineserna i flera år, men man har inte kunnat göra något åt det. De onormala omständigheterna kring Whangs död har återigen satt fokus på dessa problem.

Innan ambassadchefens död har redan en hel del internationell uppmärksamhet riktats mot Kinas produktion av mat, läkemedel och andra produkter. Det kinesiska kommunistpartiet höll till en början tyst i dessa frågor, men kritiserade sedemera västerländsk media för att man överdrev problemen med  produktsäkerhet i Kina.

Tidigare rapporterade en journalist på Beijing Television (BTV) att kriminella handlare blandade in pappbitar i fyllningen till dumplings. Kinesiska myndigheter svarade snabbt att man gjort en noggrann undersökning av matmarknaden i Peking och att man inte funnit några problem. Reportern från BTV greps omedelbart.

Zhao Dagong sade att kommunistpartiets och dess propagandadepartement kontrollerar kinesisk media. De har producerat falska nyheter i årtionden. De politiserar allting, menar han. För sin egen politiska agenda tvekar de inte att förvrida fakta eller ljuga ogenerat. De har fullkomligt förlorat allmänhetens förtroende och sin trovärdighet i det kinesiska folkets ögon. Även om officiella media anstränger sig för att inpränta att nyheterna om pappfyllda dumplings var falsk, tror majoriteten av allmänheten att just detta är de falska nyheterna i sammanhanget, menar Zhao. 

Han anser att den sydkoreanska mannens död har bekräftat människors misstankar, eftersom de tycker att kommunistpartiet avsiktligt undviker en rad frågor. Zhao sade:

– Det är enkelt. Varför arresterades reportern? Varför får han inte tala om och förklara vad som pågår? Är den här dumplingshändelsen sann? Finns det någon som tillverkar falska dumplings? De vågar inte tala om detta.

Översatt från