Sydkorea planerar offentlig begravning för expresidenten
Den tidigare sydkoreanska presidenten Roh Moo-Hyun (Foto: AFP/Choi Jae-Ho)


Sydkoreas regering och den förre presidentens familj planerar en offentlig begravning för Roh Moo-Hyun som störtade sig ut från en klippa misstänkt för att ha begått korruptionsaffärer.

Med sin bakgrund som människorättsjurist vann den vänsterliberale Roh Moo-Hyun, presidentvalet 2002. När han kom till makten var det med löften om att bekämpa korruptionen. Hans fem år långa period som president tog slut för 15 månader sedan.

På lördagens morgon hittades den 62-årige Roh död av sin familj. Han hade kastat sig ut från en klippa utanför sitt lantställe.

Enligt Reuters ska han ha efterlämnat meddelande till sin familj där han skriver:
”Skyll inte på någon. Var snäll och kremera mig. Och jag ber er att resa en gravsten nära mitt hem.”

Enligt den lokala polisen ska en förundersökning ha visat på att han begått självmord.

Roh Moo-Hyun utmärkte sig genom att ge den fattiga grannen Nordkorea generösa hjälpsändningar. Kritikerna menar att han borde han ha krävt mer i gengäld av Nordkorea.

Den senaste tiden har Roh varit misstänkt för att han mutat flera statstjänstemän och politiker, inklusive Rohs fru under tiden denne var president.

Roh Moo- Hyun förhördes förra månaden. Han ska då ha erkänt familjens inblandning i korruptionen men inte erkänt sig själv skyldig.

Enligt Reuters ska Nordkorea endast kortfattat ha rapporterat om Rohs död:
”Inhemsk och utländsk media knyter motivet till hans död som en följd av den psykiska belastning som orsakas av den intensiva utredningen.”

Begravningen kommer att hållas på fredag.