Sydkorea och Kina i konflikt om liten ö i Östkinesiska havet


Hongkongbaserade Information Center for Human Rights and Democracy (ICHRD) rapporterade att hundratals kineser nu i slutet av augusti försöker registrera och bilda ”Kinesiska föreningen för att försvara Suyan Rock”. Detta sedan Sydkorea gett den lilla ön i östkinesiska havet ett eget namn, Leodo. Konflikten mellan länderna angående ön har intensifierats på grund av de tillgångar på olja och mineraler som finns där.

ICHRD citerade källor och sade att den självstyrande Chejuprovinsens kongress officiellt döpte ön Suyan Rock till Leodo den 7 augusti, och utnämnde 18 januari till Leodo-dagen. Ön ligger ungefär 15 mil från både Sydkorea och Shanghai. Kinesiska försvarare av Suyan Rock blev upprörda.

Enligt källorna har Suyan-försvarare i Peking och Jiangsu gjort stora ansträngningar att ansöka till civilministeriet i Kina om att få registrera en kinesisk förening för att försvara Suyan Rock. När de registrerat föreningen planerar de att på laglig väg samla in medel för att köpa en båt, vilken man ska använda för att landstiga på Suyan Rock och göra anspråk på ön för Kinas räkning. Tiden just nu, precis innan kinesiska kommunistpartiets 17:e nationella kongress är dock känslig. Det är oklart om de kommer tillåtas att registrera föreningen.

Suyan Rock är uppskattningsvis bara tre kvadratkilometer, men sjöbottnen runt den har stora tillgångar på olja och mineraler. 2001 investerade Sydkorea ungefär motsvarande 160 miljoner kronor för att konstruera en stor byggnad på ön och använder den som en marinbas. Kineser tillåts inte komma in på basen.

Översatt från verssion